SVE VIŠE GLADNIH: Najlošija država po godišnjem indeksu siromaštva u regiji je BiH

Velika nezaposlenost, iseljavanje, staro stanovništvo i siromaštvo godinama vezuju uz BiH.

  • Društvo

  • 26. Jun. 2023  

  • 0

Koliko je stanje zapravo alarmantno, najbolje pokazuje podatak da je BiH među zemljama regije najlošija po siromaštvu.

Steve Hanke, profesor primijenjene ekonomije na Sveučilištu Johns Hopkins, izradio je analizu u kojoj je rangirao države po obimu nezaposlenosti, inflacije, kamatnih stopa i rasta realnog BDP po glavi stanovnika. Analiza američkog profesora obuhvatila je 157 zemalja, a Bosna i Hercegovina zauzela je 18. mjesto te je ocijenjena kao najlošija u regiji.

Kultura rada

Prema riječima stručnjaka, brojni su faktori utjecali na to – od iseljavanja do male proizvodnje, a istaknuli su i kako stanovnici iz BiH zapravo uopšte nemaju razvijenu kulturu rada.

Lista koju je izradio američki profesor ekonomije sastavljena je na osnovi više faktora. Osnova jest ekonomija, ali da je politika u BiH produktivnija, država bi u ekonomskom smislu bila mnogo bolja i imali bismo blagostanje te bolji život i standard. Stanje se nakon rata do danas još nije stabiliziralo, a činjenica je i da stanovnici BiH nemaju kulturu rada – komentirisao je za BHRT Željko Šain, ekonomski analitičar, dodajući kako politička situacija opterećuje sve u BiH.

Inače, taj indeks formira se na osnovi odnosa nezaposlenosti, inflacije, kamatnih stopa i rasta BDP, a za BiH se navodi kako je nezaposlenost najznačajniji faktor siromaštva. U nevladinom sektoru za navedeni medij su, pak, kazali kako su lošim ekonomskim parametrima kumovali korupcija, neznanje, ali i odlazak mladih.

Branko Todorović iz Helsinškog odbora za ljudska prava prokomentarisao je kako je BiH država u kojoj ste siromašni bez obzira na to jeste li zaposleni ili ne.

"To je, nažalost, naša sadašnjost, ali, bojim se, i naša budućnost", kazao je Todorović.

Stručnjak za međunarodne projekte, Danijel Malić, kazao je kako u ekonomiji veći broj ljudi pravi više proizvoda, ali da je BiH u nesretnoj situaciji da ima sve manje stanovnika te da uskoro neće moći proizvesti ni osnovno za svoje potrebe, odnosno potrebe svoga stanovništva.

Najbolje rangirana

Kada je riječ o ljestvici koja je prikazana, u samome vrhu, odnosno najbolje rangirana, je Švicarska s indeksom od 8,51. Nakon nje slijede Kuvajt (8,6), Irska (8,6), Japan (9,07), Malezija (9,07), Tajvan (9,4), pa čak i Niger (9,7), Tajland (10,2), Togo (10,9) i Malta (11). U većini tih zemalja kao najveći problem ističe se nezaposlenost.

Hrvatska se našla na 98. mjestu najsiromašnijih zemalja svijeta s indeksom 25,5, a kao vodeći uzrok “jadnosti” navedena je nezaposlenost koja je, zanimljivo, na najnižim granama u posljednjih 40-ak godina.

Na visokom mjestu najsiromašnijih zemalja našla se i susjedna Crna Gora (34.), Sjeverna Makedonija (39.), Srbija (54.), pa čak i Mađarska (58.). Jedno mjesto ispred Hrvatske zauzela je Albanija (97.). Komšije Slovenci su na 118. mjestu, dok se Austrijanci nalaze na 133.

Zimbabve, Venezuela, Sirija, Libanon, Sudan, Argentina, Jemen, Ukrajina, Kuba, Turska, Šri Lanka, Haiti, Angola, Tonga i Gana čine 15 najsiromašnijih zemalja na svijetu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...