OSTADE LI DODIK BEZ RS-a: Nebojša Vukanović poručio da je NSRS izvršila udar na Dejtonski sporazum

Nebojša Vukanović istakao je da je i tokom sjednice pitao vlast da li je svjesna posljedica potpune primjene zakona.

  • Vijesti

  • 28. Jun. 2023  

  • 3

Lider Liste za pravdu i red čija tri poslanika nisu podržala Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u Republici Srpskoj istakao je da je juče u Banjaluci izvršen udar na Dejtonski mirovni sporazum i ustavno-pravni poredak zemlje.

Nebojša Vukanović istakao je da je i tokom sjednice pitao vlast da li je svjesna posljedica potpune primjene zakona.

“Ljudi treba da znaju da je Ustavni sud dio Dejtonskog sporazuma i ako vi nešto što je dio Dejtona kažete, to se više neće primjenjivati u Republici Srpskoj to je opasan presedan”, istakao je on napominjući da Dejtonski mirovni sporazum treba čuvati, jer je donio mir u zemlji koja je, po njegovoj ocjeni komotna i za Srbe i Republiku Srpsku, ali i za Hrvate i Bošnjake.

“Svako onaj ko udara na Dejton po meni je neprijatelj ove zemlje, sva tri naroda i svih njenih građana i ovo je naravno klasičan udar”, istakao je on napominjući da je posebno opasan član tri koji se odnosi na zaštitu lica od krivične odgovornosti propisane krivičnim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine.

“Član tri koji kaže da će institucije RS, ne precizira se, pretpostavlja se pripadnici MUP sprečavati pripadnike vjerovatno SIPA-e, OBA-e ili drugih agencija da djeluju i procesuiraju one koji krše ustavni poredak na teritoriji Republike Srpske”, rekao je Vukanović tvrdeći da bi to moglo dovesti i do sukoba, tenzija i produbljivanja napetosti u čemu on nije htio da učestvuje.

Interes Republike Srpske, rekao je Vukanović jeste stabilnost, strogo poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i rad u interesu svih koji ovdje žive.

Za aktuelno stanje Vukanović je okrivio partnere Milorada Dodika u državnoj vlasti koji su, kaže, u njemu vidjeli novu energiju.

Napomenuo je da ne može podržati dizanje tenzija.

“Jasno je da Milorad Dodik, ne mogu ga podržati, jer ranije smo usvajali krupne odluke, a tiču se osnivanja Agencije za lijekove, povratka na izvorni Dejton, neodlučivanja u institucijama Bosne i Hercegovine, poslije samo par dana te odluke su gažene”, podsjetio je on.

U raspravi Vukanović je kritikovao i Ustavni sud Bosne i Hercegovine, ali i kompletno pravosuđe tvrdeći da su sudovi i tužilaštva pod potpunom kontrolom politike i organizovanog kriminala.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...