"NISU MOGLI VJEROVATI DA NEKO MOŽE UBIJATI DJECU": Italijanski mirovnjaci na mezarju u kome su ukopani roditelji, sestre i brat Zije Ribića

Nakon posjete Memorijalnom centru Potočari, italijanski mirovnjaci zaputili su se u selo Skočić kod Zvornika, rodno mjesto Zije Ribića kome su 1992. godine četnici ubili oca, trudnu majku, šest sestara i brata.

  • Društvo

  • 02. Jul. 2023  

  • 0

Aktivisti Centra za mir ARCI iz Venecije, poznati i po nazivu "Dobro jutro Venecija – buongiorno Sarajevo", skupa sa aktivistima iz grada Bolzano u Austriji, prilikom prošlonedjeljnog boravka u našoj zemlji, posjetili su nekoliko gradova i općina, kao i mjesta stradanja Bošnjaka tokom protekle agresije na Bosnu i Hercegovinu, piše Politički.ba.

Nakon posjete Memorijalnom centru Potočari, italijanski mirovnjaci zaputili su se u selo Skočić kod Zvornika, rodno mjesto Zije Ribića kome su 1992. godine četnici ubili oca, trudnu majku, šest sestara i brata.

"Moj prijatelj, poznati italijanski mirovnjak, Andrea Rizza Goldstein godinama organizira dolazak raznih grupa iz Italije u Bosnu i Hercegovinu koji obavezno posjete Potočare ali i druga mjesta u našoj zemlji.

Obzirom da sam u nekoliko navrata boravio u Italiji kao gost ove organizacije, da sam sa mnogim od njih postao prijatelj, da su svi znali sudbinu moje porodice, ovog puta Andrea i ostali izrazili su želju da posjete Skočić u kome sam rođen, kao i mezarje na kome su ukopani članovi moje porodice.

Mnogi, kad su na nišanima pročitali godišta mojih sestara i brata nisu mogli sakriti emocije, nisu mogli vjerovati da je neko mogao ubijati djecu. Interesiralo ih je šta se sve dogodilo u noći kad su ubili moju porodicu i ja sam im to, dok smo sjedili u jednom dijelu mezarja, ispričao.

Rekao sam im da, bez obzira na sve, ja nisam čovjek koji mrzi. Zahvalan sam svim ovim ljudima što saosjećaju sa žrtvama zločina, ali i prenose istinu o tome šta se događalo u mojoj zemlji", kazao je za Politicki.ba Zijo Ribić iz Tuzle.

Za Andreu Rizza Goldsteina mnogi kažu da je veliki prijatelj Bosne i Hercegovine, čija je životna misija promocija mira među ljudima.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...