MILORAD DODIK IDE DO KRAJA: "Razmatramo da tužimo Schmidta za lažno predstavljanje"

"Ovo je sve pokrenula Angela Merkel, da skloni Schmidta iz Njemačke, a njemu se svidjelo da radi za 24.000 eura mjesečno", kazao je Dodik.

  • Politika

  • 02. Jul. 2023  

  • 3

Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta RS, poručio je kako RS neće primjenjivati posljednje odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta te je najavio tužbu protiv njega.

Smatra kako jučerašnje Schmidtove odluke predstavljaju sinhronizirani napad na RS, Srbiju, Aleksandra Vučića i njega.

Dodik je najavio i da bi do kraja godine mogao organizirati referendum o pitanju statusa RS-a, ali i da bi Narodna skupština RS-a mogla izglasati zabranu djelovanja SIPA-e i Tužiteljstva na prostoru ovog entiteta.

Entitetski predsjednik izjavio je danas da RS odbacuje visokog predstavnika i njegove odluke zato što ga nije legitimiziralo Vijeće sigurnosti UN-a.

"Oni misle ako skinu jednog, skinuće i drugog, a onda je nestalo Kosovo i RS. Sarajevo sa dijelom međunarodne zajednice želi da RS sebi podredi, a da Srbija bude što slabija. Zbog toga im ne odogavaraju naši uspjesi", izjavio je Dodik na pres-konferenciji nakon obilježavanja 81. godišnjice Bitke na Kozari.

Podsjetio je da je Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma jasno propisao na koji način se bira visoki predstavnik, odnosno da ga bira pet strana potpisnica, a da odluku potvrđuje Vijeće sigurnosti UN-a, što se, po njegovim riječima, u slučaju Christiana Schmidta nije desilo, a Schmidt se lažno predstavlja od kada je došao u BiH.

"Razmatramo da tužimo Schmidta njemačkom tužilaštvu za lažno predstavljanje. Vjerujem da ćemo taj proces pokrenuti u Njemačkoj. Ovo je sve pokrenula Angela Merkel, da skloni Schmidta iz Njemačke, a njemu se svidjelo da radi za 24.000 eura mjesečno", kazao je Dodik.

Napominje da Narodna skupština RS-a neće prihvatiti nikakve Schmidtove odluke, te da je dio međunarodne zajednice doveo Dejtonski sporazum do tačke da on nema nikakvog smisla. Vjeruje da je Dejtonski sporazum prekinuo rat jer je definisao politički sistem BiH, a koji od početka nisu podržavali Bošnjaci jer „smatraju da imaju pravo u BiH donositi odluke, a da Srbi i Hrvati budu manjina“.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...