"MENI SE NEMA ŠTA ZAMJERITI ŠTO NEMA SJEDNICA PARLAMENTA": Arnel Isak odgovorio na pitanje hoće li biti izabran (VIDEO)

"Još uvijek pušim nargilu", kaže Isak govoreći o pušenju na javnim mjestima

  • Politika

  • 03. Jul. 2023  

  • 2

Bila je zakazana, pa ekspresno otkazana sjednica Zastupničkog doma Federalnog parlamenta.

Parlamentarna većina stabilna, upitna ili ne postoji. Ko koga ucjenjuje i na koji način se vraćaju dugovi? O mnogim temama smo razgovarali u emisiji 7 Plus Hayat TV-a sa Arnelom Isakom, zastupnikom u Parlamentu Federacije BiH i kandidatom za dopredsjedavajućeg Zastupničkog doma.

Kada je u pitanju zakazivanje sjednice Parlamenta Federacije BiH, Isak je kazao kako je prije naše emisije dobio poziv za sjednicu.

Na pitanje da li će biti imenovan za dopredsjedavajućeg Zastupničkog doma, Isak je kazao kako je potrebno prvo oformiti Komisiju za imenovanje.

"Parlamentarna većina će podržati taj prijedlog i ta pozicija pripada nama. Što se tiče opozicije, bolje im je da pomažu nego da pričaju kako mi nekog ucjenjujemo ili ne. Nigdje na svijetu nema da neko iz opozicije bude izabran. Neka se kolegica Gabela priključi nama i ja ću je podržati", kazao je Isak.

"Dodao je kako je parlamentarna većina neupitna, te da je bila 51 ruka onog trenutka kada je bilo puno teže", naveo je.

Komentarišući neodržavanje nijedne sjednice Parlamenta Federacije, Isak je kazao kako je radila Vlada, ali i komisije.

"Ružno je to što nije održana nijedna sjednica, međutim, imali smo sjednice u komisijama kao što je Komisija za energetiku i rudarstvo, sigurnost, promet i komunikacije… Nije da nismo radili ova dva mjeseca. Žao mi je što nije održana nijedna sjednice, makar da se ovi iz opozicije poslikaju. U narednom periodu se nadam da će biti redovnije sjednice", poručio je.

Istakao je kako će raditi na unapređenju MUP-a s obzirom na to da je ministar izabran njegovom rukom.

"Imamo set reformskih zakona kada je u pitanju sigurnost u Federaciji, Zakon o policijskim uniformama, opremanje Federalnog MUP-a. Ranije svečanosti ne pamtimo kao ovu današnju kada je u pitanju obilježavanje Dana policije", rekao je Isak u Dobar dan BiH.

Podsjeća kako je uoči izbora Vlade razgovarao pretežno sa predsjednicima stranaka, a posebno sa liderom NIP-a Elmedinom Konakovićem.

"Oni su pondili Ramu Isaka za ministra unutrašnjih poslova, s tim da je na tom sastanku predloženo da ja ne glasam na toj sjednici. Nakon razgovora sa timom, odlučio sam da na prvoj sjednici odmah podržim, jer ne bih mogao objasniti građanima zašto nisam podržao", pojasnio je.

Osvrnuo se i na odluke Visokog predstavnika da suspenduje Ustav Federacije na jedan dan kako bi se Vlada formirala, kazavši kako se mnogi ne slažu sa tim što je Schmidt regovao.

"Međutim, ne slažem ni sa tim što nemamo tri ministra u Vladi, s tim što su premijer i pojedini ministri više na sudu nego na poslu. Vlada će imati moju podršku do onog trenutka kada rade. Otkako je imenovana Vlada FBiH, Parlament nije zasjedao, ali svake sedmice smo imali Vladu. Oni rade kao Vlada i mi moramo da im dajemo podršku. Onog trenutka kada ne budu radili, izgubit će podršku", rekao je.

Kaže kako se njemu kao delegatu nema šta zamjeriti to što nije održana sjednica.

"Kada postanem dopredsjedavajući, bit će sjednica i trudit ćemo se da ih održavamo što više", poručio je.

Otkrio je za Hayat kako je njegov otac Ramo Isak, ministar unutrašnjih poslova išao na sud samo jednom i to kada ga je branio.

"Imao sam 13 godina tada. Krenuo sam u školu i prelazio sam ulicu. Zenički kabadahija me ganjao po školi i išamarao, a Ramo me kao što bi i svaki otac odbranio. On je za svog sina stao i to mu se stavlja na teret i to je najveći problem Rame Isaka koji u svojoj privatnoj firmi hrani 300 porodica, nije nikog vratio sa kućnog praga, a da mu nije pomogao", naveo je.

Osvrnuo se i na nadimke koje dobiva na društvenim mrežama, a jedan od njih je i „Kralj šiša“.

"I onaj što puši cigare, možemo ga nazvati 'Kraljem cigara'. Ako ćete mi već davat nadimke, dajte mi 'Najbolji ministar u vladi ZDK“' jer sam najviše radio. Sa 21 godinu sam imenovan za ministra, a sa 25 sam dobio direktan mandat u Parlament Federacije, pa mnoge zainteresuje kako to radim i krivo im je zbog toga. Sve sam postigao radom, nije mi mrsko ustati, nije mi mrsko obići za izbore. Za vrijeme koronavirusa, testiranje je bilo omogućeno samo u HNK, na KCUS-u i na UKC Tuzla. U ZDK nije bilo testiranja i tada zahvaljujući mojoj naredbi u Tešnju i Zenici je počelo testiranje. Jedini u BiH koji smo uspjeli to pokrenuti u tako kratkom periodu", podsjetio je.

Osvrnuo se i na Zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima.

"Još uvijek pušim nargilu, ali trebamo imati obzira prema ugostiteljima. Najlakše je zatvoriit nekog. Moramo malo izregulisati novi zakon, uključit ću se i ja kako bih pomogao ugostiteljima", rekao je Isak u Dobar dan BiH Hayat TV-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...