BIVŠI AMERIČKI PREDSJEDNIK BILL CLINTON POSLAO PORUKU KOJA SE NEĆE SVIDJETI VLASTIMA NA KOSOVU: "Promijenite ponašanje!"

Na današnjoj ceremoniji u njegovu čast u Tirani, Clinton je pozvao Vladu Kosova da pokaže svijetu kako izgleda “inkluzivna budućnost”, što se odnosilo na prava srpske manjine u četiri opštine na sjeveru Kosova.

  • Regija

  • 03. Jul. 2023  

  • 1

Bivši američki predsjednik Bill Clinton danas je u Tirani izrazio zabrinutost zbog situacije na sjeveru Kosova i pozvao predstavnike kosovskih institucija da promjene ponašanje prema srpskoj zajednici.

Na današnjoj ceremoniji u njegovu čast u Tirani, Clinton je pozvao Vladu Kosova da pokaže svijetu kako izgleda “inkluzivna budućnost”, što se odnosilo na prava srpske manjine u četiri opštine na sjeveru Kosova.

“Ako razmislite o ova četiri grada, daleko od bilo koje moderne naučne laboratorije u kojoj se modelira ponašanje koje danas pokreće svijet, njima upravljaju ljudi koji više vole dominaciju nego saradnju. Nadam se da će Kosovo moći da pokaže svijetu kako izgleda inkluzivna budućnost”, kazao je Clinton.

Prvog dana dvodnevne posjete Albaniji, gdje je došao na poziv premijera Edija Rame, Clinton je rekao i da je uvjeren da su SAD posvećene slobodi, snazi i integritetu Albanije.

Na ceremoniji u njegovu čast, kazao je da je veoma uzbuđen zbog zahvalnica koje je primio, navodeći da je “ostao bez teksta”.

Rama je pohvalio Clinton za ulogu u okončanju rata na Kosovu 1999. godine, ističući njegov govor iz marta te godine, u kojem je najavio intervenciju NATO-a.

Pošto je bivši američki predsjednik danas stigao u prvu posjetu Albaniji, Rama je na Facebooku objavio zajedničku fotografiju sa bivšim američkim predsjednikom koga je opisao kao “doživotnog prijatelja albanske nacije”.

Clintonova supruga Hillary posjetila je Albaniju prije 11 godina, kada je bila državna sekretarka SAD-a.

Clinton je bio predsjednik SAD-a od 1993. do 2001. godine i imao je ključnu ulogu u NATO bombardovanju SR Jugoslavije 1999. koje je dovelo do povlačenja srpskih snaga sa Kosova. Mirovne snage NATO-a ušle su na Kosovo 12. juna 1999. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...