„TREBA ZAUSTAVITI OVU GLUPOST…“: Poruka bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona iz Tirane odjeknula na Kosovu…

Ipak, poručio je da je u ovom trenutku prava stvar – zaustaviti „ovu glupost“.

  • Regija

  • 05. Jul. 2023  

  • 1

Sjedinjene Američke Države proslavile su 247. godišnjicu Deklaracije neovisnosti. Iako su čelnici Kosova čestitali ovaj dan, odnose Kosova sa SAD-om bivši ambasadori Kosova u SAD-u i poznavatelji političkih zbivanja smatraju krhkim.

Način na koji je predsjednik Kosova Ibrahim Rugova prije dva desetljeća pozdravio bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona ujedno je i presjek tadašnje saradnje ove dvije zemlje. No, Clinton je tokom posjete Tirani u ponedjeljak bio malo oštar prema nedavnoj situaciji na Kosovu. Osvrnuvši se na situaciju na Sjeveru, Clinton je pozvao da se, kako je rekao, prestane s tim besmislicama.. Avni Spahiu, bivši ambasador Kosova u Americi, rekao je kako “nažalost vidimo jednu vrstu zahlađenja, ne bih rekao raspada odnosa, ali jednu vrstu zahlađenja na kakvu nismo navikli gledati proteklih godina. i mislim da trebamo izraziti našu zahvalnost za ulogu koju su SAD imale u oslobađanju Kosova i u potpori nakon oslobođenja”. Dana 4. jula, kada SAD obilježava Dan neovisnosti, profesor Faton Ismajli smatra da su odnosi između vlade Kosova i SAD-a degradirani. Profesor Faton Ismajli je rekao da "Imaju degradaciju međudržavnih odnosa koja je išla čak do ljutnje kosovskih lidera prema Amerikancima, tako da moraju odvojiti odnos moći s Amerikom od odnosa koji Kosovo i njegovi građani imaju sa SAD-om. ".

Sugestija bivšeg ambasadora Kosova u Americi Spahije je da se više prizna doprinos SAD-a u izgradnji države Kosovo. Spahiu je rekao da ako izgube svoje prijatelje, naći će se u vrlo nepovoljnoj situaciji. „Ne možemo prevladati našu geostratešku i geopolitičku orijentaciju sa Zapadom, s euroatlantskim integracijama, nemamo drugu alternativu jer ne možemo naći druge prijatelje u različitim dijelovima svijeta".

Podsjetimo, bivši američki predsednik, Bill Clinton, pozvao je iz Tirane na rješenje krize na Sjeveru Kosova. Kaže da su Srbi napravili grešku time što nisu učestvovali na posljednjim lokalnim izborima, te da je Albancima sada lako da pokušaju da iskoriste trenutak i „naprave poentu“. Ipak, poručio je da je u ovom trenutku prava stvar – zaustaviti „ovu glupost“.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...