JOSEP BORRELL MORAO PROMIJENITI PLAN: Kina otkazala posjetu visokog predstavnika EU za vanjsku politiku

Kako prenosi Hina, nisu navedeni razlozi otkazivanja putovanja. Sve se odvija u trenutku kada Europa nastoji smanjiti rizike koje stvara njezin blizak privredni odnos s Kinom, koju Bruxelles naziva “privrednim konkurentom i sistemskim rivalom”.

  • Svijet

  • 04. Jul. 2023  

  • 0

Kina je otkazala putovanje visokog predstavnika Europske unije za vanjsku politiku Josepa Borrella, koje je bilo ranije planirano za sljedeću sedmicu, rekao je danas glasnogovornik EU-a.

Kako prenosi Hina, nisu navedeni razlozi otkazivanja putovanja. Sve se odvija u trenutku kada Europa nastoji smanjiti rizike koje stvara njezin blizak privredni odnos s Kinom, koju Bruxelles naziva “privrednim konkurentom i sistemskim rivalom”.

“Nažalost, kineske su nas kolege obavijestile da ranije dogovoren predviđeni datum putovanja koje se trebao realizovati sljedeće sedmice više nije moguć, te da moramo potražiti alternativu“, rekla je Reutersu u pisanoj izjavi u utorak glasnogovornica Nabila Massrali.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova nije odmah odgovorilo na Reutersov zahtjev da komentariše odluku.

Borrell je trebao posjetiti Peking 10. jula. Ondje se trebao sastati s kineskim kolegom i s njim razgovarati o brojnim “strateškim pitanjima”, među kojima su ljudska prava i ruski rat u Ukrajini, rekao je u nedjelju ambasador EU-a u Kini Jorge Toledo.

Ambasador je u nedjelju na Svjetskom forumu za mir u Pekingu kazao da će Kina i Europa vjerojatno organizovati dva sastanka visokih predstavnika u septembru, prije održavanja samita svih čelnika na kraju godine.

Tema prvog će biti privreda i trgovina, a na drugom će razgovarati o digitalnim pitanjima, kazao je Toledo.

Borrellovo putovanje u Kinu drugi je put otkazano u ovoj godini. U aprilu nije mogao tamo otputovati jer je bio pozitivan na koronavirus. U govoru koji je pripremio za sastanak u Pekingu u aprilu, Borrell je trebao kazati da EU ne može vjerovati Kini ako se ne založi za mir u Ukrajini.

Kina je rekla da želi posredovati u postizanju mira u Ukrajini, no dokument o njenom stajalištu koji je objavljen u februaru naišao je na mlake reakcije i Rusije i Ukrajine. Ni šef EU-a za klimu Frans Timmermans, koji ove sedmice boravi u Pekingu i sudjeluje u sastancima o okolišu, u aprilu nije uspio posjetiti Kinu zbog zaraze koronavirusom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...