SNSD-ov AMIDŽIĆ PROŠAO I PROVJERU SIPA-e: Ima li dovoljno ruku u Parlamentu BiH da bude imenovan za ministra finansija?

Stranke koje čine vlast ili je podržavaju imaju 23 zastupnika, ali bez dva zastupnika Naše stranke, uz opoziciju, ne bi imali potrebnu opću većinu i u tom slučaju bi imenovanje Amidžića "palo".

  • Politika

  • 04. Jul. 2023  

  • 0

Kandidat SNSD-a za novog ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine Srđan Amidžić, nakon provjere Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIKBiH), prošao je i provjeru Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

"Prošao je provjere, izvještaj je upućen Vijeću ministara BiH, odnosno predsjedavajućoj. Nema smetnji sa naše strane za imenovanje", kazala je Jelena Miovčić, portparol SIPA-e, piše Faktor.ba.

Prema procedurama, predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto (HDZ) imenuje ministra, a potom ga Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine treba potvrditi. Prema informacijama, zasad još nikakav akt nije stigao u bh. Parlament.

Dotad Ministarstvom finansija i trezora rukovodi zamjenik ministra Muhamed Hasanović (SDP), nakon što je bivši ministar Zoran Tegeltija (SNSD) preuzeo dužnost direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

U javnosti se spekuliralo da se da sa imenovanjem Amidžića na ovu funkciju odugovlači, a navodno je razlog izbor novog direktora Elektroprenosa BiH, odnosno to što ovu poziciju žele i SDP i HDZ. Spominjalo se i da se ovo imenovanje veže za federalni nivo odlučivanja, odnosno imenovanje sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u Parlamentu FBiH gdje HDZ želi "svog" Marina Vukoju.

Pitanje imenovanja ministra finansija i trezora BiH bilo je najavljeno kao jedna od tema razgovora vladajućih stranaka na sastanku održanom u Konjicu prije nekoliko dana.

"Imamo i mnogo otvorenih pitanja, kao što je pitanje u vezi s ranijim dogovorima, za izbor ministra finansija BiH. Vjerujem da tu neće biti problema, imajući u vidu da je Zoran Tegeltija otišao na drugu dužnost i da treba da se izabere gospodin Amidžić", kazao je prije sastanka Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Nakon sastanka Dodik je samo ustvrdio da tu nema ništa sporno, da to spada u kvotu raspodjele ministara i da se čeka Parlamentarna skupština BiH.

Iz Ureda predsjedavajuće Krišto i Generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH nismo dobili odgovor na pitanje o ovom imenovanju.

Predrag Kojović, zastupnik Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, najavio je za N1 da je zasad sigurno da on i njegova kolegica Sabina Ćudić neće glasati za imenovanje Srđana Amidžića.

Dodao je da se diskusije o ovome vode i u ostalim strankama "Trojke".

Postavlja se pitanje šta uskraćivanje podrške dva zastupnika Naše stranke znači za imenovanje Amidžića, kada dođe na dnevni red sjednice Zastupničkog doma.

Za imenovanje je potrebna većina prisutnih zastupnika, s tim da trećina iz svakog entiteta treba glasati za. Kako nam je pojašnjeno, ako na sjednici budu svi zastupnici, potrebno je da za Amidžića ruku dignu 22 zastupnika. Stranke koje čine vlast ili je podržavaju imaju 23 zastupnika, ali bez dva zastupnika Naše stranke, uz opoziciju, ne bi imali potrebnu opću većinu i u tom slučaju bi imenovanje Amidžića "palo".

No sve bi ovisilo o tome koliko bi zastupnika došlo na sjednicu, odnosno da li bi kompletna opozicija bila prisutna.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...