BURNO U SARAJEVU: Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o "nelegalnom mandatu"...

Pred zastupnicima će biti i Informacija o radu Tužilaštva BiH za 2022. godinu, kao i Informacija o raspodjeli i korištenju sredstava tekuće budžetske rezerve za 2022. godinu.

  • Vijesti

  • 05. Jul. 2023  

  • 0

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas bi trebalo da razmatra niz prijedloga izmjena i dopuna zakona, uključujući i Zakon o službi u Oružanim snagama BiH kojim se olakšava prijem u službu, kao i inicijativu poslanika SNSD-a Milorada Kojića kojom se traži reforma Instituta za nestala lica BiH.

Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Oružanim snagama upućen od Vijeća ministara BiH, poslanici će razmatrati po skraćenom postupku, a njime se osim olakšavanja prijema u službu, pojednostavljuju procesi upravljanja karijerom profesionalnih vojnih lica i na taj način pomaže bolja kadrovska popunjenost.

Izmjene i dopune ovog zakona fokusirane su na redefiniranje pojma obuke za prijem u službu, omogućavanje trajanja javnog oglasa za prijem vojnika u Oružane snage BiH tokom cijele godine, kao i na pomjeranje starosne granice vojnika i podoficira u postupku prijema u čin podoficira ili oficira do navršenih 40 godina života u trenutku potpisivanja ugovora.

U obrazloženju inicijative za reformu Instituta za nestala lica, Kojić je istakao da je potrebno što hitnije formirati radnu grupu za izmjene Sporazuma o preuzimanju uloge suosnivača Instituta, radi izmjena Sporazuma sa Međunarodnom komisijom za nestala lica.

On je u inicijativi, koja se nalazi u dokumentima objavljenim na stranici parlamenta, naveo da je "trenutna upravljačka struktura Instituta za nestala lica BiH uspostavljena suprotno Sporazumu i Zakonu, te da je u nelegalnom mandatu".

Pred poslanicima bi trebalo da bude i prijedlog izmjene i dopune Zakona o PDV-u po hitnom postupku koji su predložili poslanici Mladen Bosić i Darko Babalj.

Ovim zakonskim rješenjem bi se privrednicima produžio rok za podnošenje poreske prijave do kraja mjeseca, a izmjenama zakona bi se povećala i granica za registraciju poreskih obveznika sa 50.000 na 100.000 KM.

Poslanici bi trebalo da razmatraju i prijedlog izmjene i dopune Zakona o državljanstvu BiH, koji je predložio poslanik Denis Zvizdić, s mišljenjem Ustavnopravne komisije ovog doma, koja je utvrdila da ovaj akt nije usklađen sa Ustavom i pravnim sistemom BiH.

Predloženim dnevnim redom predviđeno je da bude razmatra niz izvještaja, među kojima je i Izvještaj komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o Izvještaju o finansijskom poslovanju BHRT-a za 2022. godinu, kao i Izvještaj komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o finansijskom planu BHRT-a za 2023. godinu, te Izvještaj o realizaciji programa BHRT-a za 2022. godinu i Programskim planovima BHRT-a za 2023. godinu.

Na predloženom djevnom redu je i Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2021. godinu, te izvještaji o radu stalnih komisija Predstavničkog doma za 2022, navedeno je na internet stranici Parlamentarne skupštine BiH.

Pred zastupnicima će biti i Informacija o radu Tužilaštva BiH za 2022. godinu, kao i Informacija o raspodjeli i korištenju sredstava tekuće budžetske rezerve za 2022. godinu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...