EKSPLOZIVAN INTERVJU S MIHAILOM HODOROVSKIM: "Putin ima jednu crvenu liniju koja se nikako ne smije preći! Sve ostalo potpuno je nebitno..."

Hodorkovski, 60-godišnji vodeći kritičar Putinova režima, bio je na čelu energetske kompanije Jukos prije nego što je čitavo desetljeće proveo u zatvoru u Rusiji zbog, kako su kritičari Putinova režima to nazvali, politički motiviranih optužbi.

  • Svijet

  • 06. Jul. 2023  06. Jul. 2023

  • 0

Ruski predsjednik Vladimir Putin ima samo jednu pravu ‘crvenu liniju‘ koja se ne može prijeći, kaže Mihail Hodorkovski, bivši ruski oligarh koji je u izgnanstvu.

Hodorkovski, 60-godišnji vodeći kritičar Putinova režima, bio je na čelu energetske kompanije Jukos prije nego što je čitavo desetljeće proveo u zatvoru u Rusiji zbog, kako su kritičari Putinova režima to nazvali, politički motiviranih optužbi.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obećao je prošlog ljeta da će poništiti rusku aneksiju crnomorskog poluotoka iz 2014. godine. U međuvremenu, duž obale Krima i ruske pomorske baze Sevastopolj nedavno su uočene brojne utvrde dok se Rusija priprema za ukrajinsko napredovanje.

Mnogi strahuju da bi pokušaj Ukrajine da ponovo osvoji Krim bilo ključno prelaženje svih granica za Putina. Estonski ministar obrane Hanno Pevkur izjavio je za Newsweek u maju da bi gubitak kontrole nad okupiranim Krimom bila ‘crvena linija‘ za ruskog predsjednika.

‘Za nega postoji samo jednu crvena linija‘

Hodorkovski se sada osvrnuo na pitanje bi li ruski čelnik upotrebio nuklearno oružje ako bi Ukrajina pokušala vratiti anektirani teritorij Krima. "Postoji samo jedna prava ‘crvena linija‘ za Putina - izravna fizička prijetnja njemu samome", kaže Hodorkovski za Newsweek iz Londona, gdje sada živi. "Dakle, bilo koja druga situacija koja ostavlja nešto manevarskog prostora samom Putinu zapravo nije ‘crvena linija‘, što se njega tiče", dodaje bivši ruski oligarh.

Hodorkovski, kojeg je Kremlj proglasio ‘stranim agentom‘, bio je jedan od prvih pristaša demokratskih promjena u Rusiji, kritizirajući endemsku, odnosno sistemsku korupciju na televizijskom sastanku s Putinom početkom 2003. godine. Te je godine uhićen i optužen za porezne malverzacije i sumnjivo poslovanje, a dvije godine kasnije osuđen je na osam godina zatvora. Hodorkovskog je ruski predsjednik pomilovao 2013. godine.

Ovaj bivši direktor ruske naftne kompanije rekao je kako vjeruje da Putin do sada nije upotrebio nuklearno oružje u ratu protiv Ukrajine jer "shvata da mu korištenje nuklearnog oružja neće donijeti trenutnu pobjedu, ali će definitivno završiti trenutačnim porazom Putinova režima".

Hodorkovski je rekao da nije siguran što bi za Putina moglo biti ‘okidač‘ za korištenje nuklearnog oružja "jer je vrlo teško prosuditi što se događa u Putinovoj glavi, Putinovo psihijatrijsko stanje". "To bi mogao biti Krim, to bi moglo biti povlačenje ruskih oružanih snaga na nekim drugim dijelovima crte bojišnice", rekao je on.

‘Treba mu utuviti u glavu da bi NATO odmah reagirao‘

Zelenski je u aprilu ponovio da Ukrajina planira osloboditi Krim u sklopu svoje protuofenzive, navodeći da uspjeh njegove zemlje ovisi o kontinuiranoj opskrbi Zapada oružjem.

"Čim Putin donese zaključak da upotreba nuklearnog oružja s njegove strane neće rezultirati trenutačnim razaranjem, uništenjem oružanih snaga koje se bore u Ukrajini - ruskih oružanih snaga - mogao bi odlučiti uporabiti ga".

Hodorkovski upozorava da se Putinovo uvjerenje da će se NATO odmah uključiti u sukob ako on upotrebi nuklearno oružje "u ovom trenutku malo po malo s vremenom razblažuje".

"Stoga mislim da je jako važno stalno ga podsjećati i utuviti mu u glavu da je upravo to ono što će uslijediti. Ako ne, zabrinut sam da bi mogao odlučiti uporabiti nuklearno oružje", zaključio je Hodorkovski.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...