PREDSTAVNIČKI DOM PARLAMENTA FBiH: Usvojen set energetskih zakona

Za Prijedlog Zakona o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti glasalo je 55 zastupnika, 12 je bilo suzdržano i 13 protiv.

  • Vijesti

  • 06. Jul. 2023  06. Jul. 2023

  • 0

Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio je, nakon višesatne rasprave, set energetskih zakona koji će se zatim naći na sjednici Doma naroda PFBiH sa čijeg su dnevnog reda nedavno povučeni, piše Klix.ba.

Za Prijedlog Zakona o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti glasalo je 55 zastupnika, 12 je bilo suzdržano i 13 protiv.

Ovaj zakon ima za cilj ima unapređenje strateškog planiranja u sektoru energije te unapređenje pravnog okvira. Predviđeno je uvođenje sistema zaštite ugroženih i krajnjih kupaca električne energije, što proizlazi iz zakona EU.

Za Prijedlog Zakona o električnoj energiji FBiH glasala su 53 zastupnika, 19 je bilo suzdržano i četiri protiv.

Podsjetimo da je važeći zakon usvojen 2013. godine te se do danas BiH kao članica Energetske zajednice obavezala implementirati niz pravila iz EU.

Novim zaonskim rješenjem se uvode novi mehanizmi i detaljnije se definiše način obavljanja djelatnosti na tržištu. Između ostalog, predviđena je zabrana izgradnje hidroelektrana snage manje od 10 megavata, dok su one koje imaju snagu manju od 1 megavata oslobođene izdavanja energetske dozvole.

Zakon sadrži i odredbe koje se odnose na izgradnju punjenja za električne automobile.

Za Prijedlog Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije glasalo je 55 zastupnika, 14 je bilo suzdržano i 7 protiv.

Ovaj zakon je u potpunosti je usklađen s pravnom stečevinom EU i Evropske zajednice, a njime se uvodi i novi način sistema podsticaja.

Podsjećamo, 26. juna zasjedao je Dom naroda i povukao iz najave njegovog dnevnog reda energetske zakone obrazlažući da o njima prvo treba da se izjasni Predstavnički dom PFBiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...