"SB" NA SJEDNICI PREDSJEDNIŠTVA SDA: Izetbegović poručio - "Stranci su doveli Dodika na vlast, vrijeme je da...!" (FOTO)

OHR je prisljen da krene u smjenu Milorada Dodika, rekao je danas u Sarajevu lider SDA Bakir Izetbegović u obraćanju medijima.

  • Vijesti

  • 07. Jul. 2023  07. Jul. 2023

  • 3

Danas je u Sarajevu održana sjednica Predsjedništva Stranke demokratske akcije na kojoj je usvojeno 13 zaključaka. Novinarima se na pressu obratio predsjednik ove stranke Bakir Izetbegović

"SDA traži od PIC-a, OHR-a i država svjedoka Dejtonskog sporazuma da ispune obaveze proizašle iz Dejtonskog sporazuma. Da konačno odlučno reagiraju i trajno zaustave secesionističke snage koje predvodi Milorad Dodik. Obraćam ponovo pažnju na Memorandum SANU iz 2011. i Rezoluciju SNSD-a iz 2015. gdje je napravljen algoritam ono što se dešava posljednjih 15 godina.

Dosadašnja neodlučnost PIC-a, OHR-a i država svjedoka Dejtonskog sporazuma samo dodatno ohrabruje secesioniste. Bez smjena ne vjerujemo da će doći do promjene stanja u Bosni i Hercegovini.

Ponovo pozivamo Tužilaštvo BiH da počne raditi svoj posao i da se prestane povlačiti pred režimom Milorada Dodika. Propustili su da procesuiraju antiustavne referendume, kršenje odluka Ustavnog suda BiH. Nakon odluke visokog predstavnika o izmjenama Krivičnog zakona i ukaza na koji je Dodik stavio potpis, ne postoji nikakav alibi za nedjelovanje Tužilaštva BiH. Smatramo da se nisu stekli uvjeti za povlačenje sudija stranaca iz Ustavnog suda BiH, a naročito da glas jednog sudije, sudije iz RS-a, može u potpunosti blokirati državu.

Pitanje državne imovine je crvena linija. Rješenja koja se zagovaraju ovih dana, da se izvrši njena podjela na različite nivoe vlasti, nisu prihvatljiva i opasna su. Imamo plaćene medijske kampanje u kojima se zagovara raspodjela državne imovine. Jedini vlasnik može biti država BiH u skladu sa presudom Ustavnog suda.

Ponovo upozoravamo stranke "Trojke" da će snositi punu odgovornost pred građanima, ali i pred historijom ukoliko nastave sa servilnom politikom prema HDZ-u i SNSD-u. Pogubnim smatramo pokušaj stvaranja lažnog narativa o relaksaciji odnosa, nekom novom Dodiku jer se na taj način eutanazira javnost i umanjuje stvarna opasnost od Dodikove politike", rekao je Izetbegović.

Izetbegović je kazao da od OHR-a očekuju da radi ispravne i hrabre stvari i da bude nepristrasan.

Rekao je i kako misli da će visoki predstavnik smijeniti Milorada Dodika, koji je danas prkosno potpisao ukaz direktno kršeći odluke visokog predstavnika.

"On se danas direktno sudario sa međunarodnom zajednicom", rekao je predsjednik SDA, dodajući da "nas je povlačenje i taktiziranje dovelo u ovu situaciju".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...