BURNO U NOVOM SADU: Postavljena pa uklonjena mapa Kosova, oštre reakcije desnice...

Ovogodišnji Exit, koji traje do nedjelje 9. jula, trebalo bi da posjeti blizu 200 hiljada posjetilaca iz 120 država.

  • Regija

  • 09. Jul. 2023  

  • 1

Na zidu Petrovaradinske tvrđave u Novom Sadu uz veliki natpis muzičkog festivala "Exit" osvanuo je i veliki transparent sa mapom Kosova u danima kada se održava ova međunarodno poznata manifestacija.

Transparent je u bojama srpske trobojke i sa grbom Srbije. Za sada nije poznato ko ga je postavio.

Paralelno sa ovim transparentom, također anonimno, proteklih dana, pojavila se i druga poruka – srce i simbol mira, javlja RSE.

Mapa Kosova bila je na zidu tvrđave i uoči početka festivala ali je uklonjena što je izazvalo veliki broj negativnih komentara uglavnom u krugovima desnice.

Tako je pokrajinski poslanik u Skupštini Vojvodine i novosadski odbornik Srpske radikalne stranke Đurađ Jakšić uoči početka festivala na društvenoj mreži Twitter oštro kritikovao uklanjanje kosovske mape.

U narednim danima, na mjestu uklonjenog transparenta pojavio se drugi u istoj veličini – srce uz stilizovani simbol mira.

Međutim, u subotu, 8. jula transparent sa mapom Kosova ponovo je dočekao goste festivala i Novosađane.

Ovogodišnji Exit, koji traje do nedjelje 9. jula, trebalo bi da posjeti blizu 200 hiljada posjetilaca iz 120 država.

Ovaj festival nastao je 2000. kao pokret za borbu za demokratiju i protiv režima Slobodana Miloševića. Posljednjih godina pokušava da se distancira od političkih događaja i rijetko se oglašava povodom političkih tema.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...