ZAŠTO JOŠ NEMAMO NOVI ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA BIH: Ekspertice napustile Sarajevo…

Prema podacima iz ovogodišnjeg budžeta institucija Bosne i Hercegovine, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH ima budžet od oko 10,8 miliona KM i oko 180 zaposlenih.

  • Ekonomija

  • 09. Jul. 2023  

  • 2

Zakon o zaštiti potrošača Bosne i Hercegovine usklađen sa evropskim zakonodavstvom jedna je od obaveza naše države na putu pristupanja Evropskoj uniji. Na zastupničko pitanje Albina Muslića iz SDP-a da li Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa (MVTEO) Bosne i Hercegovine kani u proceduru uputiti takav zakon, stigao je, čak i za naše prilike, zanimljiv odgovor.

Iz odgovora je vidljivo da smo dobili novac i od Evropske unije da radimo na takvom propisu, da su na tome bile angažirane dvije ekspertice, i to jedna iz Sjeverne Makedonije, a da su te ekspertice napustile Sarajevo zbog pandemije koronavirusa hitno predajući neki materijal i posao je ostao nedovršen. Sve se zbilo prije tri i po godine, a resorno ministarstvo tek najavljuje da će sagledati sve aspekte potrebne za izradu nacrta zakona.

"Projekat pod nazivom Podrška MVTEO u usklađivanju BiH zakona o zaštiti potrošača sa EU propisima trajao je od maja 2019. do januara 2020. U okviru kratkoročnog projekta kojeg je finansirao EU sačinjena je prva radna verzija zakona i nije sačinjen prednacrt", naveli su iz Ministarstva.

Nadalje obrazlažu da su na projektu bile angažirane dvije ekspertice, i to jedna pravne i jedna ekonomske struke, jedna iz Sjeverne Makedonije i druga iz BiH.

"U Sarajevu su boravile do početka panedmije koronavirusa i hitno su predale određeni materijal koji je samo polazna osnova za daljnji rad na tekstu zakona. Naime, u vrijeme tajanja projekta razgovaralo se sa predstavnicma Delegacije EU-a u BiH da se iznađu dodatna finansijska sredstva za tzv. ekstenziju projekta.

Ali panedmija COVID-19 je sve ovo zaustavila tako da je ekspertica pravne struke dostavila tekst zakona bez preambule, ali i bez obrazloženja, što nije u skladu sa članom 60. Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama BiH. Također, ekpertica ekonomske struke je dostavila prethodnu procjenu utjecaja propsia, ali se nije uspjela uraditi sveobuhvatna procjena utjecaja propisa", obrazlažu iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH na čijem je čelu već drugi mandat Staša Košarac.

Dalje se navodi kako je pandemija spriječila daljnju ekstenziju projekta pa se dostavljeni materijal može smatrati samo prvom radnom verzijom “na kojoj treba vršiti obimnu doradu”.

"Izrada tabela usklađenosti predmetnog propisa sa pravnom stečevinom EU-a je delikatan i obiman posao koji se u okviru projekta nije mogao sačiniti. Poseban problem je neodstatak administrativnih kapaciteta jer je u resornom odsjeku zaposleno samo dvoje državnih službenika. Ministarstvo mora sagledati sve apekte potrebne za izradu nacrtu zakona te će o tome blagovremeno upoznati javnost", kažu u ovom ministarstvu.

Prema podacima iz ovogodišnjeg budžeta institucija Bosne i Hercegovine, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH ima budžet od oko 10,8 miliona KM i oko 180 zaposlenih.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...