MUAMER BANDIĆ O TRENUTNOJ POLITIČKOJ SITUACIJI: " Ovakvi kakvi smo, osiguravamo pobjedu Dodika i Čovića"

"Naša politička scena jeste takva. Određeni politički krugovi uz pomoć određenih jakih igrača iz međunarodne zajednice, rade na tome da obesnaže bosanskohercegovačku političku reprezentaciju. Time se svi mi samo dodatno slabimo".

  • Politika

  • 12. Jul. 2023  12. Jul. 2023

  • 0

Predsjednik Kluba poslanika Stranke za Bosnu i Hercegovinu u Skupštini Kantona Sarajevo Muamer Bandić (ni)je iznenađen izlaskom Admele Hodžić iz te partije i njenim pristupanjem Klubu samostalnih zastupnika.

"Sa trojkom imamo sporazum o realiziaciji aktivnosti koje bi bila korisne za sve građane.

No, on se ne provodi. Zašto, neka kažu gospoda iz Trojke", kaže na početku razgovora za Politicki.ba.

Upitan da li očekuje još izlazaka iz S BiH, obzirom da se to uveliko najavljuje, on "prebacuje lopticu":

"Da li se Trojka sada bavi "kupovinom" poslanika? To je pitanje za visokog predstavnika i nadležno tužilaštvo.

Što se nas u S BiH tiče, mi se time nećemo baviti. Imamo sporazum s Trojkom i nemamo nikakve druge odgovore", kaže Bandić dalje.

Na naše pitanje da li će S BiH na izbacivanje iz vlasti odgovoriti smjenom predsjedavajućeg Skupštine KS Elvedina Okerića (NiP) on odgovara negativno.

"Nećemo se baviti sada smjenom predsjedavajućeg. Za kasnije - ne znam".

Odgovarajući na naše naredno pitanje - da li će biti još izlazaka iz Kluba S BiH u Skupštini KS, Bandić veli da ne zna.

"Naša politička scena jeste takva. Određeni politički krugovi uz pomoć određenih jakih igrača iz međunarodne zajednice, rade na tome da obesnaže bosanskohercegovačku političku reprezentaciju. Time se svi mi samo dodatno slabimo.

Na taj način, nažalost, samo se pomaže Dodiku i Čoviću", govori dalje Bandić.

Ističe i da političke grupacije koje personificiraju ova dva bh. političara "imaju inicijativu".

"Među nama su našli one koji gledaju samo lični interes ili ne razumiju šta se dešava. U svakom slučaju, šteta je sve veća.

Bili smo opredjeljeni da sa Trojkom na svim nivoima organiziramo vlast. Nismo to mogli napraviti ni na nivou F BiH jer je Bošnjacima oduzeta konstitutivnost.

Ali, za Trojku ni to nije bilo sporno. Već sada vidimo rezultate. Dodik koristi činjenicu da je i federalna vlast napravljena neustavno, te provodi svoju politiku ucjena i uvreda".

Bandića smo pitali da li je tačno da će i Fatima Gavrankapetanović Smajlović napustiti S BiH? (Pitali smo i nju, davno. Još nije odgovorila).

"Načuo sam nešto. Ne znam stvarno. Gospođa Gavrankapetanović je izuzetno obrazovana žena, baš dobar stručnjak. Ako bi se odlučila na odlazak, to je njen je izbor i to joj omogućava ovaj i ovakav politički sistem.

Ali, politička trgovina i trgovine, ko god da ih provodi, nisu i neće dati ozbiljnu političku stabilnost.

Imali smo u Skupštini Kantona Sarajevo 23 ruke i ništa se nije uspjelo uraditi na dobrobiti građana. Ako neko traži da Stranku za BiH izvede iz vlasti a uvede neke koji će samo dizati ruke, to je jako pogrešan koncept i on neće dati rezultate.

Stranka za BiH će nastaviti sa svojom politikom. Nećemo se priklanjati nikome. Nastavit ćemo političko djelovanje u skladu s procjenama", ocijenio je Bandić za Politicki.ba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...