OBRUČ SE STEŽE: Dodik "ima plan" u slučaju da Schmidt donese odluku o njegovoj smjeni

Dodikov ukaz je objavljen u Službenom glasniku u nedjelju, 10. jula. Predlagači zakona bili su Milorad Dodik, narodni poslanici i Vlada RS.

  • Vijesti

  • 12. Jul. 2023  12. Jul. 2023

  • 1

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik ponovio je 12. jula u Istočnom Sarajevu da se odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini neće primijenjivati u Republici Srpskoj.

"Imam plan ako taj visoki predstavnik nešto donese, biće veoma zanimljivo, ali on ne podrazumijeva nikakv sukob, već političku borbu", rekao je Dodik komentarišući najave u medijima o njegovoj smjeni.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, kojeg RS ne priznaje, ima ovlaštenja da smijeni svakog imenovanog i izabranog zvaničnika ako procijeni da ugrožava Dejtonski mirovni sporazum i vladavina prava.

Predsjednik RS je na konferenciji za novinare kazao da ga je na tu poziciju izabrao narod na izborima u oktobru prošle godine.

"Neka proba, možda bi volio da se to desi da pokažemo njegovu nemogućnost da se nešto uradi", kazao je Dodik.

Njegova izjava dolazi dan nakon što su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) prikupljali dokumentaciju u prostorijama Službenog glasnika RS u Banjaluci.

Ta institucija je objavila Dodikov nezakonit ukaz u kome se navodi da se odluke Ureda visokog predstavnika više ne objavljuju u RS, kao i da se odluke Ustavnog suda BiH više neće primijenjivati na teritoriji RS.

Dodikov ukaz je objavljen u Službenom glasniku u nedjelju, 10. jula. Predlagači zakona bili su Milorad Dodik, narodni poslanici i Vlada RS. Zakonske prijedloge je usvojila NSRS krajem juna.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, kojeg RS ne priznaje, je svojim odlukama od 1. jula u potpunosti obustavio kompletan zakonodavni postupak. Schmidt je odlukom, također, kriminalizovao nepoštovanje odluka visokog predstavnika, a kazna može iznositi do pet godina zatvora.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...