VULINOV REVANŠIZAM: Srbija zabranila povratak u državu velikog kritičara Vladimira Putina

U odluci o zabrani ulaska stoji, kako ironično kaže prognani čovjek, da mu je ‘zabranjeno zato što je zabranjeno‘

  • Regija

  • 13. Jul. 2023  

  • 2

Nedugo nakon što je SAD uveo sankcije Aleksandru Vulinu, šefu srbijanske obavještajne službe BIA i bliskom suradniku predsjednika Aleksandra Vučića, slučajno ili ne poznatom ruskom antiratnom aktivistu Peteru Nikitinu, osnivaču Ruskog demokratskog društva i predsjedniku Asocijacije ruskih disidenata u Srbiji, nije dopušten ulazak, odnosno povratak u Srbiju u kojoj ima stalno mjesto prebivališta, piše Jutarnji list.

Nikitin je zbog svojih kritika politike Vladimira Putina i rata protiv Ukrajine morao pobjeći iz Rusije te se sklonio u Srbiju gdje je zbog svog aktivizma često na meti srpskih desničara koji podržavaju ruske ratne planove. No, nakon povratka iz Portugala, gdje je bio u posjetu majci koja tamo živi, Nikitinu su tijekom kontrole putovnice na beogradskom aerodromu rekli kako mu je ulazak u Srbiju zabranjen, i to na zahtjev upravo BIA-e, te mu je uručena odluka o tome. Srbijanske granične vlasti zatražile su od Nikitina da se "prvim letom vrati u Frankfurt" odakle je i doputovao u Beograd.

"Vratio sam se letom preko Frankfurta i pri kontroli putovnice u 00.30 sati rekli su mi da pričekam. Nakon punih tri i pol sata čekanja rečeno mi je kako je BIA odlučila da me ne pušta u zemlju. Izdana mi je odluka kojom mi se nalaže da se vratim u Frankfurt prvim avionom", rekao je Nikitin za beogradsku TV postaju N1. "Nemam što tražiti u Frankfurtu, ja živim u Beogradu, tu je moj dom", poručio je Nikitin te dodao da do daljnjeg ostaje na aerodromu te pokreće postupak da mu se omogući ulazak u Srbiju.

U odluci o zabrani ulaska stoji, kako ironično kaže Nikitin, da mu je "zabranjeno zato što je zabranjeno", ali napominje da mu se ulazak u zemlju ne može zabraniti bez prethodnog ukidanja stalnog boravišta, što se nije dogodilo. Naime, kako kaže ruski aktivist, u rješenju o zabrani ulaska u Srbiju, koje mu je uručeno, piše da mu je "zabranjen ulazak u Srbiju na osnovi toga što mu je izrečena zabrana ulaska u Srbiju". Nikitin tvrdi da je rješenje o zabrani ulaska "apsolutno nezakonito" te da se ne namjerava predati. Angažirat će odvjetnika, animirati srbijansku javnost te "učiniti sve što može da mu se omogući povratak kući". Napominje da ne računa na pomoć ruske ambasade, ali ukazuje na to kako je državljanin Nizozemske te da će se obratiti toj ambasadi za pomoć.

Nikitin, kao i mnogi drugi ruski antiratni aktivisti, bio je česta meta napada kako ruskih tako i srpskih nacionalista, a početkom godine je nekoliko Rusa, članova Nikitinove asocijacije, napadnuto na antiratnom skupu u središtu Beograda. Kako je tada rekao, napali su ih zajedno pripadnici srpske nacionalističke organizacije Narodna patrola i ruske militarističke organizacije Zli orlovi.

"To što sam protivnik politike Vladimira Putina nije nikakav razlog da me ne puštaju kući", izjavio je za N1 Peter Nikitin.

Odluka o zabrani ulaska Nikitinu može biti još jedna u nizu usluga koja Vučićev režim radi za Putina, a evidentno potvrđuje i razlog uvođenja sankcija Aleksandru Vulinu - osim upletenosti u korupciju i kriminal, navodi se i njegova "povezanost s vladajućim režimom u Rusiji".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...