DOBIO USLOVNU KAZNU: Čehić priznao da je putem Facebooka prijetio novinarima BIRN-a

Osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca. Istovremeno, kazna se neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od jedne godine od pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo.

  • Hronika

  • 14. Jul. 2023  

  • 0

Nakon priznanja optuženog, Općinski sud u Sarajevu proglasio je krivim Nefaila Čehića zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti, prenosi Faktor.

Osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca. Istovremeno, kazna se neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od jedne godine od pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo.

Optuženi se tereti da je 7. augusta 2020. godine sa svog korisničkog Facebook profila na Facebook profil pod nazivom "Detektor" redakcije BIRN BiH, uputio ozbiljne prijetnje po život i tijelo zaposlenih u Balkanskoj istraživačkoj mreži BiH, saopćilo je Tužilaštvo kantona Sarajevo.

Prema navodima iz optužnice, on je psovao i vrijeđao novinare BIRN-a BiH, pominjući terorističku organizaciju ISIL, između ostalog napisavši: "Sve vas treba po kratkom postupku", što je, kako se navodi u optužnici, izazvalo osjećaj ugroženosti za sopstveni život i tijelo, te uznemirenje kod zaposlenih u redakciji.

Čehić je poslao poruku nakon što je BIRN BiH objavio analizu i 116. epizodu magazina "TV Justice" pod nazivom "Može li se bivšim borcima ISIL-a u BiH suditi i za ratne zločine". Ta emisija govori o mogućnosti da se povratnicima sa ratišta u Siriji, osim za terorizam, sudi i za ratne zločine, što je praksa nekih evropskih zemalja kojom se povećavaju kazne za pridruživanje terorističkoj organizaciji takozvane Islamske države.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...