CVIJANOVIĆ I KONAKOVIĆ NA PLUS 40: Zaiskrilo zbog pisma koje je predsjedavajuća Predsjedništva BiH mislila poslati UN-u

"Prvo bi gospođa Cvijanović morala znati da ne postoje zajedničke institucije, postoje samo institucije Bosne i Hercegovine. MVP šalje u dalju proceduru zvanične stavove Predsjedništva BiH, a ne šalje pojedinačne akte i dopise bilo kojeg člana Predsjedništva BiH. To članovi Predsjedništva mogu uraditi sami", naveo je Konaković.

  • Politika

  • 15. Jul. 2023  15. Jul. 2023

  • 0

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović (SNSD) optužila je Ministarstvo vanjskih poslova BiH da uzurpira rad institucija i izlazi iz okvira nadležnosti, a nedugo zatim stigao je odgovor šefa bh. diplomatije Elmedina Konakovića.

"Njihovo odbijanje da Stalnoj misiji BiH pri UN-u proslijede pismo koje sam uputila generalnom sekretaru UN-a predstavlja ilegalan čin i brutalnu zloupotrebu ovlašćenja. Nije njihovo da ulaze u sadržaj pisma koje član Predsjedništva šalje na inostrane adrese, već da isto bespogovorno proslijede", izjavila je Cvijanović.

Iako je nedavno dobila "odbijenicu" iz Vijeća Evrope zbog pisma koje im je uputila, Cvijanović, a koje je isto ono koje je uputila UN-u, ipak smatra da Ministarstvo vanjskih poslova BiH "ima strah od odgovora iz UN-a na njen zahtjev da dostave odluku Vijeća sigurnosti UN-a o imenovanju Christiana Schmidta za visokog predstavnika".

Povodom ovih izjava oglasio se i Konaković koji je kazao da se radi o još jednom "besmislenom napadu na njegov posao i njega lično od predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović.

"Prvo bi gospođa Cvijanović morala znati da ne postoje zajedničke institucije, postoje samo institucije Bosne i Hercegovine. MVP šalje u dalju proceduru zvanične stavove Predsjedništva BiH, a ne šalje pojedinačne akte i dopise bilo kojeg člana Predsjedništva BiH. To članovi Predsjedništva mogu uraditi sami", naveo je.

Istakao je da ako Predsjedništvo BiH nema usaglašen stav, a predmet spada u nadležnost MVP, on kao ministar lično odlučuje o tekstu koji šalje u proceduru vodeći računa i štiteći Ustav, zakone i odluke koje su ranije usvojene u institucijama BiH.

"Na kraju, imao sam uvid u tekst pisma gospođe Cvijanović, za nju bi puno bolje bilo da takva pisma ne šalje. Posebno ne onima koji dobro poznaju stanje u nasoj zemlji, ustav i druge propise. Neozbiljno izgleda, trebala bi o tome povesti računa. Iz Strazbura je već dobila adekvatan odgovor. Siguran sam da će ubrzo i sa ostalih adresa. Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće na prostoru cijele BiH, a odluke NSRS se pravno neutemeljene i nevažeće", poručio je Konaković, prenosi Klix.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...