RASPAD HDZ-a U ZDK: Vareš, Kakanj i Tešanj okreću leđa Čoviću

Jučer je u Žepču održana kantonalna izborna skupština ove stranke, na kojoj se nije pojavilo 40 posto pozvanih izaslanika.

  • Politika

  • 16. Jul. 2023  

  • 3

Iako je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović raspustio Kantonalnu organizaciju HDZ BiH Ze-do, te imenovao povjerenika Matu Zovko, smatrajući kako će to biti bolje za ovu stranku, preočito je da stvari ne idu zacrtanim planovima i da tlo izmiče i Zovki i Čoviću.

Naime, jučer je u Žepču održana kantonalna izborna skupština ove stranke, na kojoj se nije pojavilo 40 posto pozvanih izaslanika. Izbornu skupstinu su bojkotovali Vareš, Kakanj, Tešanj, brojni izaslanici iz Žepča i još nekoliko izaslanika.

Naime, pored odluke stožernika Čovića, donesena je i odluka o ključu izbora izaslanika za izbornu skupštinu po prijedlogu Mate Zovke. Po istoj, od ukupno 130 izaslanika za 8 općinskih/gradskih organizacija, samo Žepče daje čak 71 izaslanika (55%), što je i više nego očito nepravedno prema drugih 7 općinskih organizacija koji svi zajedno delegiraju 59 izaslanika (45%). Tako npr. Zavidovići i Tešanj daju 4 izaslanika, Vareš 7, Kakanj 9 itd.

“Zar Čović i Zovko misle da samo Žepče daje glasove HDZ-u? Ovakav način pokazivanja sile i nadmoći, ne može donijeti ništa dobro HDZ-u koji nikada više neće imati snagu koju je imao", ističe sagovornik iz Zenice za scena.ba, koji također nije želio otići na izbornu skupštinu.

Od našeg sugovornika saznajemo, da županijskoj izbornoj skupštini nije prisustvovao ni izaslanik u Domu naroda BiH i Ivo Tadić, načelnik Vareša Zdravko Marošević, bivši ministri i zastupnici, niti jedan od kantonalnih direktora, Mladeži HDZ-a i brojni drugi dužnosnici ove stranke u ZDK.

Zanimljiva je i činjenica da u novom Kantonalnom odboru je čak 15 Žepčaka, a Vareš, Tešanj i Kakanj su trebali dati po jednog člana, zbog čega i nisu došli na skupštinu. Činjenica je i to da su preostalih nekoliko članova KO, privjesci Mate Zovke i ne mogu utjecati ni na jednu odluku u novom odboru. Kantonalni odbor je totalno izgubio svoju svrhu, ugašena je svaka vrsta pluralizma u manjinski hrvatskim općinama, koji su očekivali podršku a ne omalovažavanje i pokazivanje sile i nadmoći.

Uostalom, kantonalna skupština se i nije morala održati, svakako je ranije sve bilo poznato kao i kad se birao Općinski odbor Žepče, a činjenica da nije bilo rasprave niti se ko javio za riječ.

Preočita je i činjenica, da smjenom Tadića i osoba bliskih njemu, HDZ BiH gubi gotovo polovinu članstva i simpatizera u Zeničko-dobojskom kantonu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...