DNO DNA: Tri prsta u zraku – Dodik se nakon koncerta Baje Malog Knindže u centru Banje Luke zahvalio…

Koncert je odgovor režima na odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i visokog predstavnika Christiana Schmidta.

  • Politika

  • 17. Jul. 2023  

  • 2

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik prisustvovao je na Trgu Krajine koncertu "Živjeće Srpska svoja na svome".

Nakon koncerta Baje Malog Knindže u centru Banje Luke Dodik se oglasio na Twitteru.

- Odlična atmosfera na Trgu Krajine u Banjaluci, gdje sam s hiljadama građana prisustvovao koncertu "Živjeće Srpska, svoja na svome". Hvala Veteranima Republike Srpske na organizaciji ovog patriotskog koncerta. Živjela Republika Srpska, poručio je Dodik.

Podsjetimo, na Palama i Ravnoj Romaniji jučer su osvanuli plakati podrške Aleksandru Vulinu zbog nedavno uvedenih američkih sankcija. Jasna podrška nacionalističkoj politici demonstrirana i u Banjaluci, gdje se održava koncert "Živjeće Srpska, svoja na svome", u organizaciji Veterana RS-a.

Koncert je odgovor režima na odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Ipak, sva antidržavna politika i širenje nacionalizma iz RS-a prolaze uz blage reakcije negodovanja, bez konkretnih sankcija, navode analitičari. S druge strane, i opozicija u RS-u jasno je ukazala da je večerašnji skup u Banjaluci organizirao SNSD.

“Vlada RS-a, ministarstva i druge vladine institucije i poduzeća posljednjih dana vrše snažan pritisak na sve zaposlene da moraju večeras doći na koncert Baje Malog Knindže i Goci Benda. Ljudi, gdje smo pogriješili?”, pita Igor Crnadak, predsjednik PDP-a.

Ranije tokom dana u Sabornom hramu Hrista spasitelja u Banjaluci služen je parastos ratnom zločincu iz Drugog svjetskog rata Dragoljubu Draži Mihailoviću. Organizatori parastosta su bili Saborni hram Hrista spasitelja i Srpsko sabranje Baštionik, iz kojeg ističu da današnje generacije Srba duguju svojoj djeci istinu o ovom „velikom vitezu i mučeniku u borbi za čast i slobodu otadžbine“.

Ovo je samo nastavak veličanja ratnih zločinaca koje dolazi iz RS-a. Iako Krivični zakon Bosne i Hercegovine propisuje i zatvorske kazne za veličanje ratnih zločinaca i negiranje zločna i genocida, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u ovim slučajevima još ništa nije konkretno uradilo.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...