ŽELJKA CVIJANOVIĆ OGORČENA: "Ovo je diplomatska hajdučija u režiji bošnjačkih kadrova"

"Iako se ovo pismo u raznim varijantama vrti u medijima, ja to pismo nisam dobila u kabinet..."

  • Politika

  • 21. Jul. 2023  

  • 15

Članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović kazala je danas u Banjoj Luci da će pokrenuti veto, a povodom posljednjeg slučaja kada je preglasana u Predsjedništvu BiH.

 

Cvijanović je preglasana u prvom krugu u Predsjedništvu BiH, a zaključke o antiustavnom djelovanju RS-a predložio je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović i podržao ih je član Predsjedništva BiH Željko Komšić. Ona je ocijenila da su predloženi zaključci bespotrebni i bezobrazni.

U zaključcima se navodi da RS vodi separatističku politiku, te da vlasti iz RS-a kontinuirano, sistematski i institucionalno atakuju na temeljne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, čime ugrožavaju mir i sigurnost u BiH i regiji.

Također, zaključcima se poziva visoki predstavnik da reaguje, kao i pravosudni organi da sankcionišu svako neustavno i nezakonito postupanje protiv Bosne i Hercegovine.

"Sve što se navodi u tim zaključcima tiče se vanjske politike, a i da se ne tiče, ja bih imala pravo da se obratim Narodnoj skupštini RS-a i tražim zaštitu. Bit će drugi krug glasanja, a pretpostavljam da će biti ponovljen ishod i ako budem preglasana pokrenut ću proceduru veta u predviđenom roku. Već sam obavila pripremne razgovore sa rukovostvom NSRS-a", rekla je Cvijanović.

Govoreći o pismu koje je slala generalnom sekretara UN-a Antoniu Guterresu u vezi sa imenovanjem visokog predstavnika, te odgovoru koji je dobila, Cvijanović je rekla da je došlo do "diplomatske hajdučije u režiji bošnjačkih kadrova".

"Iako se ovo pismo u raznim varijantama vrti u medijima, ja to pismo nisam dobila u kabinet jer Ministarstvo vanjskih poslova BiH opsturiše kako moje pismo koje sam uputila generalnom sekretaru, tako stavljaju i neku vrstu embarga na pismo koje je on uputio meni", rekla je Cvijanović.

Tvrdi da su joj saradnici prenijeli kako se "Zlatko Lagumdžija slatko nasmijao na njeno pismo", a onda dodala da se i ona nasmijala kada je vidjela koje su sve članove zakone prekršili u diplomatskoj misiji BiH u New Yorku kada je u pitanju konkretna situacija sa pismom.

"Ima ona narodna oko smijanja", kazala je.

"Imam ozbiljnu sumnju da su oni učestvovali u falsifikovanju dokumenta koji je poslao generalni sekretar meni. Prvo su spriječili da moje pismo stigne diplomatskim kanalima, zatim da ja dobijem pismo generalnog sekretara, a treća stvar je što su se poigrali i sa stvarima koje se ne smiju raditi, ne dostavljajući pismo meni, nego puštajući ga u medije jer se može desiti da se ubaci riječ koja ne postoji u originalu", navela je Cvijanović te dodala kako se na jednom sarajevskom portalu u pismu pojavila na jednom mjestu riječ "only", odnosno "samo", koja ne postoji u originalu.

"Ovo su ozbiljna krivična djela, da ne kažem da je u pitanju politička manipulacija što je samo jedna dimenzija… Pribjeglo se falsifikovanju pisma visokog funkcionera. Ja sad čovjeka moram da pitam - piše li u vašem pismu "samo" ili ne piše", dodala je.

Istakla je da je poslala još jedno pismo i da čeka da stigne na adresu, ali nije precizirala kome i kakvog sadržaja.

"Poslala sam ga MVP-u da ga proslijede diplomatskim kanalima, a što oni neće uraditi. Tako ću raditi stalno, dok god se ne vrate u okvire zakona i Ustava i prestanu da se bave svojim diplomatskim fazonima. Misle da su duhoviti, ali vrlo su glupi",  kazala je Cvijanović.

Ona je govorila i o navodima da je komanda NATO-a tražila zajednički sastanak sa Predsjedništvom BiH i rekla da on može uvijek da se desi, ali da je suština "plan strukture generalskog kora Oružanih snaga BiH" sa čijim usvajanjem se kasni.

"Bećirović je tražio skidanje uz obrazloženje da treba obaviti određene konsultacije i da to treba uraditi zajedno sa Ministarstvom odbrane i Oružanim snagama BiH. Održan je jedan krug konsultacija, zakazali smo drugi, a onda se ponovo nije pojavio ministar Zukan Helez, nego zamjenici… Zatim sam shvatila da se radi o manipulaciji i da se na sve načine pokušava otezati sa imenovanjem Srbina na čelo Zajedničkog štaba OSBiH. Izmišljali su kišne gliste zašto su konsultacije neuspješne",  kazala je Cvijanović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...