MINISTAR STAŠA KOŠARAC KONSTERNIRAN: „Oni nastoje da izdejstvuju sankcije za Republiku Srpsku, posebno za njenog predsjednika…“

-Ko informiše Borrella i druge, upitao se konsternirani Košarac.

  • Politika

  • 22. Jul. 2023  22. Jul. 2023

  • 4

-Bošnjački političari, kao i dio međunarodnih struktura u Sarajevu netačnim informacijama, "friziranim" izvještajima i pogrešnim tumačenjim uzroka političke krize u BiH nastoje da izdejstvuju sankcije za Republiku Srpsku posebno njenog predsjednika Milorada Dodika. To se pokazalo i tokom nedavnog sastanka Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje BiH-EU u Briselu, izjavio je za RTRS ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

-Takva politika je doživjela neuspjeh jer je evropskim zvaničnicima jasno rečeno da je Ustavni sud BiH produkovao krizu, a ne Narodna skupština, tvrdi Košarac, te dodaje:

-Evropljani nemaju odgovor kada ih pitate kako bi se ponašali da u njihovoj zemlji sude strane sudije i kako bi reagovali kad bi strani državljanin donosio ili ukidao zakone.

Imamo situaciju kada bošnjački predstavnici u delegaciji BiH komentarišu politike Republike Srpske, ja kažem dobro, dajte bilo koji dokument u kojem je Srpska ili Milorad Dodik najavila otcepljenje, pa pitam ove evropske zvaničnike šta je sporno u rečenici da Republika Srpska podržava ustavnu BiH i da je Srpska za dosljednu primjenu Dejtona, nema odgovora, kazao je Košarac.

-Mislim da u plasiranju informacija iz Sarajevu u Brisel ima previše "sećijske" politike. Tu ključnu odgovornost snosi ambasador Sattler. Kako je moguće kada argumentovano pokažemno stavove Republike Srpske nastaje tajac i ćutanje, a onda na nekom drugom nivou, sastanku, idu druge informacije, pa ko informiše Borrella i druge, upitao se konsternirani Košarac.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...