SVE ZA SULTANA: Erdogan se vozi u jednom od najskupljih aviona u povijesti, zavirite u taj luksuz…

Avion je s Boeingove proizvodne trake u Everettu sišao 2012., a potom je opremljen VIP interijerom.

  • Evropa

  • 23. Jul. 2023  

  • 1

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan potpisao je ugovore vrijedne 50 milijardi dolara s Ujedinjenim Arapskim Emiratima tokom svog posljednjeg posjeta Abu Dhabiju. Taj grad je bio Erdoğanova posljednja stanica na turneji po Zaljevu koja se fokusirala na oživljavanje turske ekonomije koja se bori s oslabljenom lirom, velikim deficitom i kroničnom inflacijom.

Pri dolasku u arapske zemlje turski je predsjednik plijenio pažnju svojim prijevoznim sredstvom. Naime, putovao je luksuznim zrakoplovom u vrijednosti od 500 miliona dolara. Turski predsjednik tvrdi da je avion Boeing 747-8 dobio na poklon od katarskog emira Tamima bin Hamada Al Thanija prije pet godina.

imageIzvor: Facebook

No, turska opozicija tvrdi da je zrakoplov platila vlada, odnosno da je plaćen novcem poreznih obveznika. Pitanje financiranja zrakoplova ponovno je došlo pod lupu javnosti dok se Turska nosi s valutnom krizom. Boeing 747-8 dizajniran je za prijevoz 94 osobe, odnosno 76 putnika i 18 članova posade, a u njemu se nalaze različite i prostrane kabine, dvorane za sastanke, pa čak i bolnica. Zrakoplov je prije koristio Qatar Amiri Flight, privatna aviokompanija koja prevozi članove kraljevske obitelji i visoke državne dužnosnike. Zbog nevjerovatnog luksuza avion je prozvan "letećom palačom".

imageIzvor: Facebook

Kad je u ljeto 2018. pušten u prodaju, portal The Drive je Boeing 747-8 opisao kao "najveći i najskuplji privatni zrakoplov na svijetu". Zrakoplov poklonjen Turskoj bio je jedan od četiri Boeinga koje su na raspolaganju imali Al Thani i dužnosnici katarske vlade. Avion je prethodno bio registriran na Bermudima kao VQ-BSK, ali je nakon dolaska u Tursku promijenio registraciju i postao TC-TRK. Nakon što je dobio novog vlasnika, zrakoplov je promijenio i dizajn - iz kestenjaste je prebojan u jarko crvenu s bijelim polumjesecom i zvijezdom, odnosno u boje turske zastave.

Avion je s Boeingove proizvodne trake u Everettu sišao 2012., a potom je opremljen VIP interijerom. U službi katarske obitelji bio je službeno od 2015. godine. Avioni Boeing 747-8 mogu primiti više od 400 putnika, ali je unutrašnjost ovoga posebno dizajnirana za samo 76 putnika kako bi svaki od njih imao mnogo veću razinu luksuza.

Pretpostavlja se da je katarski emir poklonio zrakoplov Erdoğanu nakon što je Turska podržala Dohu u trenutku kad je nekoliko arapskih zemalja prekinulo diplomatske odnose i nametnulo blokadu Kataru u junu 2017., o čemu su izvijestili svjetski mediji.

Kao odgovor na blokadu, Turska je poslala 197 teretnih zrakoplova punih hrane i druge robe u Dohu u prvom mjesecu blokade i povećala vojni garnizon u Kataru. Turska potpora Dohi tokom ranih dana krize bila je od vitalnog značaja za održavanje opskrbe zemlje s dovoljno hrane i drugih ključnih zaliha.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...