NEUM VIŠE NIKO I NE SPOMINJE, GUŽVE SU SE PRESELILE U DRUGI GRAD: Pogledajte šta se događa godinu dana nakon otvaranja Pelješkog mosta (VIDEO)

Nakon otvaranja mosta gužve su se preselile u drugi grad.

  • Ekonomija

  • 23. Jul. 2023  

  • 0

Uskoro se navršava godina dana od otvaranja Pelješkog mosta. Najveći infrastrukturni projekt u susjednoj Hrvatskoj, financiran europskim novcem, osim što je krajnji jug napokon i cestovno povezao s ostatkom zemlje, znatno je promijenio sliku i život, prije svega, stanovnika Pelješca i Korčule, koji su tako postali mnogo pristupačniji i zanimljiviji turistima, a gužve na granici prema Neumu više niko ne spominje.

S druge strane mosta, život je mnogo lakši. U jedinoj vinariji s pogledom na most, zadovoljni su i radnici i šefovi.

- Administrativno, sada smo vezani za Metković i Opuzen. Za 20 minuta smo u Opuzenu, za 30 minuta u Metkoviću tako da je puno lakše živjeti. A što se tiče turizma, počela je sezona i jako smo zadovoljni, rekao je Vanja Ljubotina iz Poljoprivredne zadruge Janjina. 

Otvaranje Pelješkog mosta, prije svega, značilo je više dolazaka domaćih gostiju.

- U odnosu na prošle godine, imamo 10 posto porasta za 7. mjesec. U odnosu na cijelu godinu imamo 8 posto porasta. I zanimljiva stvar je da imamo 27 posto više domaćih turista, što je stvarno pokazatelj da smo sada povezani, kazala je direktorica TZ Janjina Bianka Jasprica

- Naši gosti koji su uvijek isti, stari gosti, oni su prezadovoljni. Smanjilo im je sat vožnje do nas, rekao je Tonči Nožica, privatni iznajmljivač iz Sresera. 

Nakon otvaranja mosta gužve su se preselile u Ston. Taj se gradić jedva nosio s ogromnim povećanjem broja vozila i neizbježnim prometnim čepovima.

- To je bilo ono što se nadam da se više neće dogoditi. To je bila jedna ogromna gužva za jedan ovako mali gradić, mali prostor. To je bilo stvarno kao da ste na nekom velikom željezničkom kolodvoru, rekao je ugostitelj iz Stona Jozo Barović

Ipak, to se popravilo otvaranjem Stonske obilaznice. Život se vratio u normalu.

- Evo očekujemo, ove su ogromne vrućine sad tako da praktički preko dana nema previše gužve, zato što je nemoguće tu ni ići, ali se to u popodnevnim satima već popunja, tako su da su kapaciteti u svakoga, nadam se, popunjeni, rekao je Barović. 

Pelješki most najviše dobra donio je upravo Pelješanima. Najavljeni priključak s autocestom, i nova cesta do Orebića pridonijet će stvaranju potpuno novog lica drugog po veličini hrvatskog poluotoka.

Prema podacima Hrvatskih cesta od otvorenja do danas mostom su prošla 2 265 000 vozila s tim da je najfrekventnije vikendima kada prođe više od 15.000 vozila, rekla je Delija.

Broj noćenja na Pelješcu je do sredine jula porastao za 10% u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Više u prilogu HRT-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...