STAŠA KOŠARAC, MINISTAR VANJSKE TRGOVINE I EKONOMSKIH ODNOSA BiH: Nema saglasnosti da se na sjednici nađe Nacrt zakona o...

-To je najbolji model za funkcionalni rad i efikasnu prohodnost zakona i akata koji se nađu pred Savjetom ministara, zaključio je Košarac.

  • Vijesti

  • 23. Jul. 2023  

  • 0

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da ne postoji saglasnost da se na dnevnom redu naredne sjednice Vijeća ministara BiH nađe Nacrt zakona o sudovima u BiH. 

-Očigledno je da neko pokušava da preambiciozno dinamizira rad Savjeta ministara na način da utvrđuje prioritete koji nisu usaglašeni i dogovoreni. To nije dobra praksa i neće imati pozitivan efekat na prohodnost akata na Savjetu ministara, rekao je Košarac Srni.

On je kazao da niko ne može definisati prioritet, a da ne konsultuje Republiku Srpsku i njene prestavnike, dodavši da dnevni red predstojeće sjednice Vijeća ministara BiH nije usaglašen.

-Možda neko ima ličnu ambiciju, preuzetu obavezu od nekoga, ali kako misli da se nešto može razmatrati na Savjetu ministara bez naše saglasnosti i usaglašenog stava o tim pitanjima. Neka pokušaju! Siguran sam da ćemo znati štiti naše interese, kazao je Košarac.

-14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije realizuje se integralno i u paketu, uključujući reformu Ustavnog suda BiH, što će riješiti problem stranih sudija. Mi nemamo problem da razgovaramo i usaglašavamo stavove sa partnerima na zajedničkom nivou, ali ne možemo prihvatiti da neko jednostrano i bez usaglašavanja određuje prioritete, kazao je Košarac.

-Republika Srpska zagovara i podržava dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda. To je najbolji model za funkcionalni rad i efikasnu prohodnost zakona i akata koji se nađu pred Savjetom ministara, zaključio je Košarac.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...