EDIN RAMIĆ OVAKO VIDI STVARI: "'Trojka' pokušava kroz neku zaštitničku, patriotsku retoriku nadomjestiti manjak kapaciteta da odgovori Dodiku"

"SDA nije mogla sama i zato smo zagovarali širi probosanski blok", kaže on.

  • Politika

  • 24. Jul. 2023  

  • 0

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i i Hercegovine zasjedao je danas. Na dnevnom redu je 25 tačaka. O sjednici, ali i trenutnoj političkoj krizi u BiH razgovarali zastupnik SDA, Edin Ramić je govorio za N1

Kako ocjenjujete današnju sjednicu?

Ima nekih čudnih situacija kada je u pitanju rasprava o reformskim zakonima koji bi trebali do sada da su već usaglašeni. Magazinović je javno rekao da su pojedini zastupnici komentarisali kako ti zakoni ne ispunjavaju potrebne standarde, ali da je zatraženo od njih da podrže ove zakone.

Prošireni Kolegij Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbio je na dnevni red uvrstiti Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka BiH nakon što su zastupnici HDZ-a, SNSD-a i DEMOS-a bili protiv.

Dakle, u Parlamentu se može razmatrati samo ono što dozvole SNSD i HDZ.

Kako komentarišete zastoj u radu Vijeća ministara BiH?

Imali smo tu lijepu priču da se promijenila atmosfera, da je SDA bila smetnja. I Dodik je dao nekoliko lijepih izjava koje su se svidjele našoj javnosti, ali kad su preuzeli poluge vlasti pokazali su se još gorim. “Trojka” se tu ne snalazi.

Da li Dodik ucjenjuje “Trojku” gurajući je u vatru?

Osovina HDZ-SNSD funkcioniše od 2014. Sve nade koje ima “Trojka” su da međunarodna zajednica odobrovolji HDZ da se distancira od SNSD-a. I tada bi Dodik i njegova stranka bila izolovani, a mi još čekamo da se to desi. “Trojka” pokušava kroz neku zaštitničku, patriotsku retoriku nadomjestiti manjak kapaciteta da odgovori Dodiku.

Da li bi SDA bila bolja na poziciji “Trojke”?

SDA nije mogla sama i zato smo zagovarali širi probosanski blok. SDA je bila svjesna odnosa koji vladaju u BiH. Teško se suprotstaviti osovini HDZ-SNSD, to je jedino moguće u saradnji sa međunarodnom zajednicom. Stranke “Trojke” su prije svega željele dobit što više pozicija pa su na kraju bile zadovoljne i sa manjim brojem pozicija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...