RAZOČARENJE U ČOVIĆEVIM REDOVIMA: „Dodikov rok nije realan, izglednije je, ako do toga uopće dođe…“

Pitanje Ustavnog suda BiH je ono koje već neko vrijeme zaokuplja javnost i izvorište je posljednje političke krize.

  • Politika

  • 25. Jul. 2023  25. Jul. 2023

  • 0

Lideri vladajućih stranaka nedavno su dobili zadatak poslati plan za deeskalaciju političke krize u BiH u Bruxelles. Milorad Dodik je dostavio svoj prijedlog rješavanja 14 europskih prioriteta u jednom paketu pri čemu insistira na izbacivanju stranih sudija u budućem ustroju Ustavnog suda BiH.

Pitanje Ustavnog suda BiH je ono koje već neko vrijeme zaokuplja javnost i izvorište je posljednje političke krize. Njegova potrebna reforma uvrštena je i među 14 prioriteta iz mišljenja Europske komisije iz maja 2021. godine.

No ta preporuka je postavljena dosta široko, pa postoje i različita tumačenja. Među domaćim politikama najveći spor je oko uloge stranih sudija. A Milorad Dodik kao najveći zagovornik njihovog izbacivanja, poslao je svoj prijedlog u Bruxelles oko deeasklacije krize, pri čemu je predložio rješavanje 14 prioriteta u jednom paketu.

Beogradski analitičar Milan Sitarski, inače blizak Čovićevom HDZ-u, za stranačku RTV HB kazao je kako vjeruje da Dodik insistira upravo na pitanju rješavanja Ustavnog suda, tvrdeći kako postoje pokušaji među strankama iz Sarajeva da se to pitanje zaobiđe. Politolog i novinar Branimir Galić, također blizak Čovićevom HDZ-u, dodaje kako u slučaju odlaska stranih sudaca, postoje vrlo različita gledišta među političkim liderima oko načina popunjavanja te institucije s domaćim sucima.

I Sitarski i Galić ističu kako Dodikov rok rješavanja europskih prioriteta do kraja septembra nije realan, nego da je izglednija mogućnost ako do toga uopće dođe, kraj ove ili početak iduće godine.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...