ZALIHIĆ OBJAVIO ČAMPARINE PORUKE O KONAKOVIĆU: „Dino je pravi munafik, zlo za bošnjački narod“ (FOTO)

Aljoša Čampara je 2019. među prvima upozorio na "sumnjivu" raspodjelu novca kojim je raspolagao Konaković

  • Mini market

  • 25. Jul. 2023  25. Jul. 2023

  • 2

Jučerašnja vijest da je Finansijska policija FBiH, po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, izuzela dokumentaciju u Skupštini Kantona Sarajevo koja se odnosi na podjelu grantova iz 2019. godine, u vrijeme kada je predsjedavajući Skupštine KS bio Elmedin Konaković, naizgled nije previše potresla aktuelnog ministra vanjskih poslova BiH, koji je izjavio da “pozdravlja svaku kontrolu i rad svih pravosudnih institucija BiH”.

Međutim, oni s malo boljim pamćenjem sjetit će se da je pitanje Konakovićevog (ne)transparentnog trošenja novca iz tekuće rezerve Skupštine KS prije nekoliko godina prvi javno otvorio Aljoša Čampara , tadašnji zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo, a danas istaknuti član Konakovićeve stranke Narod i pravda (NiP ) .

Čampara je u oktobru 2019. skrenuo pažnju javnosti na enormno povećanje tekuće rezerve kabineta tadašnjeg predsjedavajućeg Skupštine Elmedina Konakovića na 200.000 KM, u odnosu na 30.000 KM koliko je na raspolaganju imala njegova prethodnica Ana Babić .

- Ali čak ni to nije sve, jer je Vlada KS nastavila da prebacuje sredstva Konakoviću u tekuću rezervu, nizom svojih odluka, čiji je ukupni iznos 325.000 KM. Sve odluke potpisao je premijer Edin Forto, po naredbi Konakovića. Na pitanje koje je opravdanje zašto se to radi, nisam dobio nikakav odgovor od Ministarstva financijakazao je tada Čampara.

Dodao je kako je “očigledno da se stotine i stotine tisuća maraka koriste netransparentno”.

- Suština sredstava tekuće rezerve jeste da se dijele bez javnog poziva, i to za hitne i nepredviđene situacije. Kada pogledate način na koji Konaković dijeli te novce, poput slučaja 60.000 KM za Zukorlićevu BANU, vidite da je to protivno zakonskom opisu tekuće rezerve. Ako udruženjima treba podrška, to treba raditi u skladu sa zakonom, kroz redovno budžetiranje, a ne ovako, nasiljem nad zakonskim okvirom. Skoro sve vrste namjena koje Konaković pokriva tekućom rezervom mogu biti pokrivene redovnim budžetiranjem, ali očito mu je jedini cilj po svaku cijenu izbjeći javni poziv i transparentnost – zaključio je Čampara.

Da Aljoša Čampara nikada nije imao dobro mišljenje o Konakoviću, svjedoči i prepisku koju je ovih dana na društvenim mrežama objavio dr. Adem Zalihić (SDA), bivši direktor sarajevske Hitne pomoći.

U porukama koje mu je, kako je naveo Zalihić, slao Čampara, Aljoša piše: “ Dino je pravi munafik. Zlo za bošnjački narod. Sve je principe prodao.

Nije poznato kada je točno nastala ova prepiska, ali dobro upućeni tvrde da Aljoša Čampara do danas nije promijenio svoj stav o Konakoviću unatoč tome što je „silom prilika“, to jest vođen ličnim interesima, morao preći u njegovu stranku.

(Slobodna Bosna)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...