SKANDAL U HRVATSKOJ: Otkazani svi nastupi narodnjaka, nepoželjan i Haris Džinović

Nakon što je Slobodna Dalmacija objavili da je Aca Lukas nastupio na Barbarincu, otkazani su svi koncerti pjevača iz regije, uključujući i koncert Harisa Džinovića. 

  • Regija

  • 26. Jul. 2023  

  • 6

Otok u Kaštelanskom zaljevu, Barbarinac, ovog je ljeta trebao postati nova jedinstvena destinacija za vrhunsku zabavu. Prijevoz do Barbarinca izvrsno je organiziran (party brod kreće iz Splita svake večeri od 22 sata na dalje) poručivali su organizatori manifestacije Island Of Love koju je 21. juna otvorilo Prljavo kazalište, piše Slobodna Dalmacuja.  

Međutim, ova muzička manifestacija nije plesala niti jedno ljeto. Nakon teksta Slobodne Dalmacije u kojem je objavljeno kako je srpski folker Aca Lukas, uprkos protivljenju Domovinskog pokreta i braniteljskih udruženja ipak nastupio na Barbarincu, stiže saopćenje organizatora kako se svi koncerti muzičara iz regije otkazuju.  

"Nažalost, lokalno politikanstvo, diskriminacija i netrpeljivost prema drugome ili drugačijemu još je jednom pobijedila u Hrvatskoj. Da, u 2023. godini! Primarni cilj ovog ljeta bio nam je osigurati zabavu za sve goste našeg područja, no zbog velikih pritisaka na političkoj i nacionalnoj osnovi, prvenstveno onih u režiji Domovinskog pokreta, primorani smo otkazati sve navedene koncerte! Mišljenja smo da su u ovim zakulisnim političkim igrama, koje stavljaju jako ružnu sliku o svima nama kao domaćinima, iskorišteni i cijenjeni branitelji. Nadalje, cilj ovog projekta je zabava, širenje prijateljstava te promocija Hrvatske kao destinacije koja sve svoje goste prima na isti način, bez obzira na porijeklo, vjeru ili bilo kakvu drugu osnovu. Zahvaljujemo svima koji su otočić posjetili do sad i bili dio čarobne zabave", istaknuli su organizatori.  

O glazbenim se ukusima, dobro je poznato, ne raspravlja, svako od nas sluša ono što mu je po volji, međutim uistinu je porazna činjenica da se u 21. stoljeću nekima još uvijek broje krvna zrnca. Pa je, eto tako, Domovinskom pokretu Splitsko - dalmatinske županije bilo zasmetalo to što će na Barbarincu, gotovo nadomak Splitu jelte, svoj glas pustiti Jelena Karleuša, Aca Lukas i Haris Džinović.  

Čudi nas kako se nisu bunili što su u prvim danima ove glazbene manifestacije tamo pjevale velike regionalne zvijezde Nucci i Voyage. Možda nisu znali da su i oni iz Srbije?  

Bilo kako bilo, situaciju je prvo zakuhao Domovinski pokret saopćenjem u kojem su prozvali gradonačelnika Kaštela Denisa Ivanovića jer je dozvolio koncerte Karleuše, Ace Lukasa i Harisa Džinovića na Barbarincu. Tobože pod izgovorom kako taj glazbeni izričaj ne pripada našem podneblju te kako se mora čuvati mediteransku i europsku kulturu kojoj pripadamo.  

"Island of Love festival na otočiću Barbarincu godinama je bio techno-partijanerska oaza koja je bila posjećena i zapamćena po dobroj zabavi. Glazba oblikuje našu stvarnost i društvenu filozofiju, a navedeni izvođači pripadaju nekom drugom identitetu. Dužni smo čuvati kulturno dobro, a grad Kaštela, koji je izdao koncesiju na zaštićenom kulturnom dobru, trebao bi voditi računa koji će se događaji organizirati na otoku", poručili su prije nekoliko sedmica iz Domovinskog pokreta Splitsko-dalmatinske županije.  

Nije dugo trebalo da Jelena Karleuša, koja je inače poznata kao osoba bez dlake na jeziku prokomentira njihov potez.  

"Domovinski pokret očigledno nema pojma ni kada je riječ o glazbi ni kada je riječ o tome što pripada našem podneblju. Ako im je techno muzika ok, gdje se mladi drogiraju do jutra, ne vidim problem koji imaju s pop glazbom koju ja izvodim. Ja se bolje uklapam u europske standarde koje spominju, tako da se ostave lupetanja o nečemu o čemu nemaju pojma. Ako im je problem što dolazim iz Srbije, neka zamisle da dolazim s Marsa i sve će biti ok! Mene hrvatska publika obožava, a ovih lažnih stručnjaka i moralista uvijek je bilo i bit će. Neka dođu na moj koncert da vide pravu svjetsku zvijezdu", poručila je Karleuša na društvenim mrežama.  

Saša Mirković koji je producirao eurovizijsku pobjedničku pjesmu ‘Molitva‘ Marije Šerifović, menadžer je Ace Lukasa, a za ‘Slobodnu Dalmaciju‘ tada je rekao kako je nezamislivo da se Jeleni Rozgi, Petru Graši ili Severini zabrane nastupi u Srbiji.  

Uskoro su se javili i predstavnici braniteljskih udruženja također uputivši zahtjev za otkazivanje koncerata na Barbarincu.  

"Zašto ste dozvolili koncerte Jelene Karleuše, Ace Lukasa i Harisa Džinovića, srpskih turbo folk izvođača? Zašto vrijeđate osjećaje branitelja i svih koji su u Domovinskom ratu izgubili svoje najbliže? Zašto niste pitali građane da li to žele? Zašto niste pitali branitelje da li ih to vrijeđa? Zašto niste pitali roditelje poginulih da li se pitaju za što su njihova djeca poginula? Znači li vama išta život mladih ljudi?  

Puna su vam usta branitelja poginulih za datume vezane uz Domovinski rat i pred izbore, ali ovo što radite stvarno nema veze s mozgom. Stoga zahtijevamo da se otkažu koncerti navedenih izvođača, iz države koja je izvršila agresiju na Republiku Hrvatsku, kao što se, u istoj Hrvatskoj otkazuju koncerti hrvatskog glazbenika i domoljuba Marka Perkovića Thompsona, te barda hrvatske glazbe Stjepana Jimmija Stanića", poručili su branitelji.  

Slijedilo je otkazivanje nastupa Jelene Karleuše i to od strane organizatora, a nakon što je doznala da su joj otkazali nastup na Barbarincu reakcija pjevačice bila je poprilično burna.  

"Sa žaljenjem obavještavam sve moje fanove u Hrvatskoj da je moj koncert planiran za sutra na otoku Barbarinac otkazan od strane vlasti u Hrvatskoj. Razlog je šokantan i sramotan - zato što dolazim iz Srbije. Iskreno, ovakve stvari u 21. stoljeću. Primitivizam, šovinizam, fašizam, kretenizam, idiotizam. Pozdrav mojim fanovima u Hrvatskoj uz poruku širite ljubav, mir, toleranciju i ne dozvolite mržnji da truje zajedničku budućnost svih nas dobrih ljudi. Neka vas muzika spaja", kazala je Karleuša.  

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...