"OTIŠAO STAROM ISTOMIŠLJENIKU I VAZALU": Davor Gjenero otkriva pozadinu "tajnog sastanka" Dodika i Milanovića

"Plenkoviću, kao neupitno europskom i euroatlantskom igraču, Dodik niti ne može pokucati na vrata, a Milanoviću, kojeg obilježava taj njegov 'popravni iz ruskog', očito može..."

  • Mini market

  • 26. Jul. 2023  

  • 0

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović sastao se jučer na Hvaru s predsjednikom bh. entiteta RS Miloradom Dodikom.

U saopćenju koje je objavio Ured predsjednika RH navodi se da su na radnom sastanku, predsjednik Milanović i "gospodin Dodik" razgovarali su o aktualnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i odnosima s Republikom Hrvatskom.

Hrvatski mediji izvještavaju o sastanku kao "misteriji na Hvaru", o čudnom dolasku Dodika bez najave i drugim kontroverzama. 

Šta se zapravo dogodilo?

"Kao i mnogo toga vezanoga uz predsjednika Milanovića, i to što se događalo jučer, kad ga je posjetio Milorad Dodik, na rubu je burleske", kaže za portal Radiosarajevo.ba poznati hrvatski politički analitičar Davor Gjenero. 

"Najprije je susret jednog tek formalnog i jednog samoproglašenog državnika trebao biti tajni, ali kad je previše ljudi vidjelo limuzine zagrebačkih tablica, iz voznog parka Ureda Predsjednika, njegovi spin doktori, zaduženi za smanjivanje štete Milanovićevim potezima, objavili su kako je ovaj, eto, nenajavljeno sletio na Hvar, dakle figurativno 'nogom otvarajući vrata'. Izvještaj, što ga je Milanovićev tim objavio o tom susretu je tipičan isprazni papir s ponavljanjem starih fraza, iako je iz konteksta događaja jasno da su interesi Dodika, a vjerojatno i Milanoivća, o kojima se razgovaralo, biti vrlo konkretni", dodaje Gjenero.

Hrvatski politolog kaže kako se čini se da je "nakon sastanka s bošnjačkom trojkom iz Federacije Dodik otišao starom istomišljeniku i vazalu".

"Istog gospodara kojem i on služi (naravno, riječ je o vazalnom odnosu oba ova aktera u odnosu na ruskog diktatora Vladimira Putina) kako bi ga zamolio da utječe na odleđivanje odnosa Dragana Čovića prema Dodiku", naveo je.

Čovićev instinkt

Dodaje kako Čović ima snažan politički instinkt i zna kad neki akteri u političkoj areni postaju besprizorni, izolirani, isključeni.

"On je vrlo dobro razumio kad se to dogodilo s Dodikom i sigurno da neće, bez čvrstih garancija da se Dodik izvukao iz izolacije, mijenjati svoj odnos. Dodik možda razumije da premijer Plenković nema odlučujući utjecaj na Čovića, ali griješi ako misli da takav utjecaj na njega ima sadašnji hrvatski Predsjednik Republike. Naravno, Plenkoviću, kao neupitno europskom i euroatlantskom igraču, Dodik niti ne može pokucati na vrata, a Milanoviću, kojeg obilježava taj njegov 'popravni iz ruskog', očito može, bez obzira je li tom kucanju prethodio uljudan poziv i molba za gostoprimstvo, što je vjerojatno, ili je to 'kucanje' doista bilo otvaranje vrata nogom, kao što to neuvjerljivo tvrde iz Milanovićeva kruga", kaže Gjenero.

S Vučićem na vojnom poligonu

Na ulogu Milanovića kao onog ko bi trebao biti posrednik u izvlačenju Dodika iz međunarodne, ali i bosansko-hercegovačke izolacije, dodatnu sjenu baca činjenica da je izravno s Hvara Dodik helikopterom odletio na neke Pasuljske livade, vojni poligon, na kojem je gospodar Vučić upravo promatrao vojnu vježbu Vojske Srbije.

"O tome u kakvim su se okolnostima odvijali jučerašnji razgovori Dodika s dvojicom proruskih europskih predsjednika republika govori i činjenica da je Vučić posve zanemario razgovor s Dodikom, a da bi ga i Milanović rado prešutio, samo da se po Hvaru ne mota toliko brbljavih radoznalaca. Dodik je, pak, domaćinima glasno zahvaljivao za razgovore, a njegova sljedba je ustvrdila kako je time Dodik pokazao svoju političku mudrost i sposobnost da izbjegne izolaciju koju mu ozbiljni demokratski akteri pokušavaju nametnuti", zaključuje Gjenero.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...