MINISTAR ODBRANE HRVATSKE IZNIO NIZ ŠOKANTNIH DETALJA: „MORH nije bio upoznat s dolaskom Dodika na Hvar, Milanović je sve htio zataškati, zna se u kojem slučaju PODIŽEMO MIG-ove…“

Hrvatska je članica NATO saveza, pa se postavlja pitanje kakav je to nadzor zračnog prostora.

  • Regija

  • 28. Jul. 2023  

  • 3

U Dnevniku Nove TV ministar odbrane Republike Hrvatske Mario Banožić otkrio je detalje dolaska predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika na Hvar.

Na pitanje je li MORH po proceduri bio informiran o dolasku Dodika, na Hvar kaže: "Ne, nije bio upoznat. Procedura u RH je jasna. Diplomatska nota je trebala biti upućena Ministarstvu vanjskih poslova, temeljem toga bi Ministarstvo obrane dalo svoje mišljenje. Na taj način bi i ostala tijela bila upućena što ovdje nije bio slučaj", rekao je ministar. 

Milanović je u saopćenju izvijestio da je o dolasku Dodika bio informiran MUP. 

"Očito da su dane minimalne informacije, htjela se zadovoljiti neka procedura, sve vodi tome da je htio ovaj susret zataškati od javnosti. Činjenica da je ovo samo još jedan oblik nepoštivanja institucija Hrvatske, ali i svih onih koji bi trebali obavljati kvalitetno svoje zadaće". 

Hrvatska je članica NATO saveza, pa se postavlja pitanje kakav je to nadzor zračnog prostora. Na pitanje je li učinjen sigurnosni propust, ministar kaže da se iz Milanovićevog saopćenja isčitava da je dana minimalna informacija.

"Moja pretpostavka je da je Kontrola zračne plovidbe dobila određenu informaciju, tako da nije bilo potrebe za bilo kakvim reakcijama".

Ministar kaže u kojim slučajevima se dižu MIG-ovi i pojašnjava kako se zračni prostor kontrolira. 

"U onom trenutku kada se pojavi objekt koji nije moguće identificirati putem radarskih sustava, tada se podižu MIG-ovi", kaže. 

Na pitanje hoće li tražiti dodatne provjere oko toga, ministar kaže: "Predsjednik mora poštivati institucije i procedure". Banožić poručuje da je zračni prostor Hrvatske siguran. Na pitanje šta ako predsjednik RH ne poštuje procedure, odgovara: "On ovdje mora dati informacije i detalje o tom događaju, zašto je on dao minimalne informacije i koga je o tome izvijestio, ovo su zapravo sve pitanja za Ured RH", kazao je on.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...