KOMPLIKOVANI IZBORNI PROCES: Španci nervozni, izgleda da će morati ponovo na birališta

Održavanje novih nacionalnih izbora gotovo sigurno bi naštetilo separatističkim strankama. Sa izuzetkom baskijske grupe EH Bildu, svi su izgubile mjesta na glasanju prošle nedjelje, a vjerovatno će izgubiti još veću podršku ako natjeraju birače da se vrate na birališta u decembru ili januaru.

  • Evropa

  • 29. Jul. 2023  

  • 0

Ionako komplicirani izborni proces u Španiji postao je mnogo složeniji.

U subotu je prebrojavanje 233.688 glasačkih listića koje su deponirali Španci koji žive u inostranstvu - koji se prebrojavaju pet dana nakon održavanja ličnog glasanja - dovelo do preraspodjele mjesta u španskom parlamentu. Kao rezultat toga, Socijalistička partija premijera Pedra Sáncheza izgubila je jedno od dodijeljenih mjesta u Madridu, koje će sada pripasti Narodnoj stranci desnog centra.

Narodna stranka sada će imati 137 poslanika u narednom sazivu; zajedno sa 33 poslanika krajnje desničarske stranke Vox i jednim poslanikom koji pripada povezanoj Navarskoj narodnoj uniji (UPN), desničarski blok će kontrolirati najmanje 171 mjesto - isti broj kao i Sánchez i njegovi preferirani partneri. Ako Kanarska koalicija revidira svoj stav, koji je protiv podrške bilo kojoj vladi koja uključuje Vox, konzervativni blok bi mogao dodati još jedno mjesto svom broju.

Ti brojevi ne poboljšavaju šanse konzervativnog lidera Alberta Nunjeza Feijoa da postane premijer. Čak i sa dodatnim mjestom pod kontrolom Narodne stranke, on još uvijek nema dovoljno podrške da prevaziđe ključnu prostu većinu glasova koju kandidat mora osvojiti u parlamentu da bi formirao vladu, piše Politico.eu, prenosi Politički.ba.

alt

Ali uz tehničku vezu stvorenu preraspodjelom mjesta, ionako uzak put premijera Sancheza do pobjede postao je mnogo nesigurniji, što čini mogućnost novih izbora u Španiji vjerovatnijom.

Prije gubitka mjesta u Madridu, Sánchezove opcije da ostane na čelu španske vlade uključivale su uvjeravanje nacionalističkih i separatističkih poslanika da podrže ljevičarsku koalicionu vladu koju su formirale njegova Socijalistička partija i ljevičarska grupa Sumar. Kombinirane snage tih stranaka i 153 poslanika socijalista i sumara omogućile bi Sančezu da računa na 172 glasa ukupno, nešto više od 170 koliko je planirano da će imati desničarski blok. Sve dok je uvjeravao katalonsku separatističku stranku Junts da se uzdrži, Sanchez bi imao više za nego protiv i mogao bi formirati novu vladu.

Ali sada, sa samo 171 glasom za svoju korist, ljevičarski blok će se suočiti s najmanje jednakim brojem desničarskih poslanika sposobnih da odbiju Sanchezovu ponudu da ostane premijer Španije. Natjerati Juntsa da bude uzdržan više nije dovoljno - Sanchezu će trebati jedan ili potencijalno dva poslanika separatističke stranke da glasaju u njegovu korist.

Ako je već bilo malo vjerovatno da je Junts bio suzdržan, natjerati stranku da eksplicitno podrži kandidata socijalista trenutno se čini gotovo nezamislivim.

Od 2017. španjolsko pravosuđe goni osnivača stranke, bivšeg katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemona zbog njegove uloge na referendumu o nezavisnosti Katalonije. Kao član Evropskog parlamenta, Puigdemont je uspio zaobići napore Madrida da ga izruči iz Belgije, gdje živi u samonametnutom egzilu. No, u junu mu je najviši sud EU oduzeo imunitet, a prije samo nekoliko dana španski tužioci su zatražili raspisivanje novog naloga za njegovo hapšenje.

Ranije ove sedmice Junts je rekao da će pregovarati sa Sanchezom samo ako on pristane da proglasi potpunu amnestiju za sve koji su uključeni u referendum 2017. i obaveže se da će održati glasanje o nezavisnosti Katalonije.

"Stranka kojoj je potrebna naša podrška morat će biti ta koja će uložiti napor", rekla je sadašnja zastupnica Juntsa Míriam Nogueras. "Ove pregovore treba voditi od jedne do druge nacije... Stvari neće biti kao što su uvijek bile".

Zamjenica španjolskog premijera María Jesús Montero brzo je odbacila oba zahtjeva, rekavši u utorak da Socijalistička partija može pregovarati samo "u granicama zakonitosti utvrđenih španskim ustavom".

Održavanje novih nacionalnih izbora gotovo sigurno bi naštetilo separatističkim strankama. Sa izuzetkom baskijske grupe EH Bildu, svi su izgubile mjesta na glasanju prošle nedjelje, a vjerovatno će izgubiti još veću podršku ako natjeraju birače da se vrate na birališta u decembru ili januaru.

alt

U subotu je Raquel Sans, glasnogovornica Republikanske ljevice Katalonije, priznala da je njena grupa počela diskretne razgovore s Juntsom s ciljem stvaranja "strateškog jedinstva" među katalonskim separatistima i izbjegavanja ponovnih izbora koji "nisu u interesu javnosti".

Savez dva bloka može dozvoliti konzervativnom lideru Feijóou da izvrši pritisak na španskog kralja Felipea VI da ga imenuje za svog kandidata za sljedećeg premijera kada se parlament ponovo sastane sljedećeg mjeseca.

Iako nema šanse da će Feijóo uspjeti dobiti potrebnu podršku kolega poslanika, neuspješna ponuda u parlamentu omogućit će mu da na trenutak utiša neistomišljenike u svojim redovima koji su ga pozivali da odstupi nakon prošlonedjeljnih rezultata, kada je Narodna stranka osvojila najviše glasova na izborima, ali nije uspjela osigurati mjesta potrebna za formiranje vlade.

Ipak, još uvijek postoji mogućnost da će dovoljno stranačkih lidera reći kralju da podržavaju Sanchezovu kandidaturu i da on ima održiv put da formira koalicionu vladu. Dok se sadašnji premijer ove sedmice ne oglašava, kaže se da predstavnici Socijalističke partije naporno rade, držeći neformalne razgovore sa partnerima s ciljem da se ta podrška učvrsti u narednim sedmicama.

Bez obzira da li je kandidat Feijóo ili Sánchez, u trenutku kada jedan od njih ne uspije na prvom glasanju, počet će odbrojavati rok od dva mjeseca, na kraju kojeg španski ustav nalaže da kralj mora raspustiti parlament i raspisati nove izbore. To novo glasanje mora biti održano 54 dana nakon što se zakonodavno tijelo raspusti, tako da ako se ne postigne dogovor u narednim mjesecima, Španci bi ponovo izašli na birališta krajem ove godine ili, što je vjerovatnije, početkom 2024.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...