MAJA SEVER UPOZORAVA ANU BRNABIĆ: „To je vrh političke bahatosti, stvari su davno prešle granicu…“

„Moram priznati da kada sam vidjela ove spotove, ostala sam u šoku. Ne mogu shvatiti da netko može napraviti nešto ovakvo. To što je poluamaterski napravljeno ne znači da nije jako opasno i zastrašujuće“, dodala je ona.

  • Regija

  • 01. Avg. 2023  

  • 2

Predsjednica Europske federacije novinara Maja Sever pozvala je premijerku Srbije Anu Brnabić da preispita svoj odnos prema novinarima i novinarkama u Srbiji.

Govoreći o odnosu Ane Brnabić prema nezavisnim medijima, Maja Sever je navela da se ponekad pita da li premijerka Srbije uopće razumije šta je uloga medija i koji je posao novinara i novinarki.

„Ili je to vrh političke bahatosti. Ja bih je pozvala da se ponaša kao odgovorna osoba i političarka. Ako postoji samo zrno razuma, ona mora preispitati svoj odnos prema novinarima i mora preispitati do čega bi takav odnos mogao da dovede, a to je do vrlo opasne situacije“, rekla je Sever u emisiji „Među nama“ na TV Nova.

Ona je kazala da ljudima ne smiju crtati mete.

„Stvari su davno prešle granicu i strah me je da postavim pitanje gdje je kraj“, rekla je Sever.

Upitana o slučaju nedavnog zaključavanja novinara na jednom događaju gdje je bila i premijerka Srbije, Sever kaže da ne zna da li je neko vidio nešto slično tome u Europi.

„I u Hrvatskoj i u Europi mediji su na udaru raznih političara, postoji i jedan izraz koji koristimo u tim nekim našim izvještajima, a to je ‘zarobljavanje medija’. To znači da politički pritisak, uvezanost i uvjetovanje dovode do ‘zarobvljavanja’ medija, dobri primjeri za to su Mađarska i Poljska. Ovo (zaključavanje novinara) je jedna nova dimenzija i ja sam to čitala i gledala, ne mogu da vjerujem“, izjavila je Sever.

Ona se osvrnula i na video spotove na društvenim mrežama kojima se targetiraju novinari Nove, N1 i Danasa.

„Moram priznati da kada sam vidjela ove spotove, ostala sam u šoku. Ne mogu shvatiti da netko može napraviti nešto ovakvo. To što je poluamaterski napravljeno ne znači da nije jako opasno i zastrašujuće“, dodala je ona.

Kazala je i da je ogromna odgovornost i na političarima i funkcionerima koji ovakve klipove dijele.

„Oni snose ogroman dio odgovornosti. Komentar jednog vašeg političara (Vladimira Đukanovića), koji je rekao da je to dobar video i da mu je žao što nema dobru produkciju, taj kometnar je naprosto odvratan. Ljudi poput njega ne znaju što je odgovornost i što je dužnost političara kao predstavnika građana i građanki. Ovakvi spotovi dovode u opasnost sve vas i ugrožavaju vašu slobodu za slobodan i profesionalan novinarski rad“, poručila je Maja Sever.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...