KOŠARAC NAKON SANKCIJA ZVANIČNICIMA RS-a: "Američki ambasador poprimio isuviše sarajevskih mirisa"

(...) i groznih podvala. Odavno ne vjerujemo u kredibilnost izvještaja koje dostavlja svojim šefovima u SAD-u."

  • Politika

  • 01. Avg. 2023  

  • 6

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da tendenciozne američke sankcije ne mogu promijeniti izbornu volju srpskog naroda, koji čvrsto stoji uz politiku rukovodstva RS.

"Uvođenje sankcija najvišim zvaničnicima RS odraz je američke bahatosti, bezobrazluka, ali i krajnje nemoći takozvane velike svjetske sile, koja isključivo razumije arguemnt sile, potpuno ignorišući silinu argumenata", poručio je Košarac u izjavi za RTRS.

On je ocijenio da je krajnje licemjerno i maliciozno optuživati rukovodstvo RS za neustavne i antidejstonske aktivnosti, jer ne postoji nijedan primjer, niti dokaz da RS krši Ustav BiH i Dejtonski sporazum.

"Naprotiv, RS i svi njeni zvaničnici apsolutno primjenjuju i insistiraju na poštovanju Ustava i izvornog Dejtona. Mi podržavamo i zagovaramo dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda, bez inostranog intervencionizma", dodao je Košarac.

Prema njegovim riječima, zapadnim centrima moći evidentno smeta činjenica da od rukovodstva RS ne mogu da naprave svoje poslušnike, koji će bespogovorno slušati i ispunjavati njihove naredbe.

"To im je trn u oku, zbog čega nastoje da silom i sankcijama politički disciplinuju zvaničnike RS. Neće im poći za rukom, ma koliku silu prosipali!", naglasio je Košarac.

Kako je naglasio, nonsens je sankcionisati legitimno i legalno izabrano rukovodstvo RS zbog usvajanja odluka na demokratski način u institucijama RS.

"Padoksalno je da nam Amerikanci drže slovo o demokratiji, a da pri tome na najgrublji način, nasilnički gaze izbornu volju srpskog naroda u RS, pribjegavajući nedemokratskim mjerama", naveo je Košarac.

On je dodao da u svemu ovome ne treba zanemariti ni sarajevski uticaj na Ambasadu SAD-a u BiH.

"Očigledno je da je američki ambasador poprimio isuviše sarajevskih mirisa i groznih podvala. Odavno ne vjerujemo u kredibilnost izvještaja koje dostavlja svojim šefovima u SAD-u. Svaki novi nasrtaj na RS osnažuje uvjerenje da američki ambasador nije dobronamjeran prema srpskom narodu i RS. Vrijeme mu je da ode", poručio je Košarac.

Prema njegovim riječima, sankcije, nasilje, ucjene i prijetnje kako Amerike, tako i drugih zapadnih centara moći, neće uticati na rukovodstvo RS da nastavi sa jasno definisanom politikom očuvanja RS, njene pozicije, te Ustavom i Dejtonom zagarantovanih prava.

"Građani RS prepoznali su ispravnost takve politike i daju joj povjerenje u svakom izbornom ciklusu. Nebulozni pokušaji američke administracije da nasiljem to promijeni, ostaće to što jesu - nasilnički i nebulozni pokušaji", istakao je Košarac.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...