MNOGI OD NAS PRAVE KARDINALNU GREŠKU: Ovo je zlatno pravilo parkiranja na nizbrdici… (VIDEO)

S izborom prijenosa koji je suprotan od smjera nizbrdice/uzbrdice ideja je da poništite uticaj gravitacijske sile.

  • Auto

  • 03. Avg. 2023  

  • 0

Kada je u pitanju parkiranje automobila na uzbrdici i nizbrdici sve bi trebalo biti jasno, ako imate vozilo s ručnim ili automatskim mjenjačem nužno je aktivirati ručnu/parkinu kočnicu. S automatikom ćete, naravno, izabrati P opciju na mjenjaču, a šta je s ručnim mjenjačem?

Ostavljanje automobila u brzini može biti osigurač od kvara ručne kočnice, ali nipošto zamjena za ručnu kočnicu – ona uvijek mora biti zategnuta.

U kojoj brzini je najbolje ostaviti automobil s ručnim mjenjačem na nizbrdici/uzbrdici?

Dakle, ako ste na nizbrdici, najbolje je izabrati stepen prijenosa u suprotnom smjeru – dakle, „rikverc“ ili stepen za vožnju unatrag. Ako ste parkirani na uzbrdici, prvi stepen prijenosa. Dakle, za vožnju naprijed. U slučaju da vam otkaže parkirna kočnica, motor bi trebao spriječiti kretanje vozila. S izborom prijenosa koji je suprotan od smjera nizbrdice/uzbrdice ideja je da poništite uticaj gravitacijske sile.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...