NEVJEROVATAN ISTUP IVICE DAČIĆA: „Aleksandar Vučić šalje poruke mira, Srbija je uvijek osuđivala sve ratne zločine…“

Dačić je kazao i da je "Oluja" bila najveće etničko čišćenje poslije Drugog svjetskog rata.

  • Vijesti

  • 06. Avg. 2023  

  • 16

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Srbija ne bi pokrenula optužnicu za zločin na Petrovačkoj cesti da je taj zločin bio procesuiran od nadležnih organa drugih država gdje se i desio.

Komentirajući obilježavanje akcije "Oluja" u Kninu, Dačić je za Tanjug rekao da je to nekada bila srpska opština u kojoj je sada gradonačelnik Hrvat, kao i da to, kako kaže, pokazuje jednu strašnu činjenicu, a to je da na tom području Srba više nema.

- Oni govore da je ta "Oluja" bila akcija na kojoj počiva Hrvatska. Ako jedna država treba da počiva na ubijanju i protjerivanju civilnog stanovništa onda zaista ne znam kojim putem da mi idemo dalje u normalizaciju naših odnosa, rekao je Dačić.

-Sada se govori o tome da Srbija nema pravo da procesuira ratne zločine koji su se desili van teritorije Srbije.

Niko se ne buni kada o tome govore Španija ili Francuska, ali se postavlja pitanje zašto to radi Srbija.

To su zločini protiv čovječnosti i civilnog stanovništva, ratni zločini za koje nije podignuta nikakva optužnica, niti se vodi bilo koji proces u tim zemljama gdje su se ti zločini desili, rekao je Dačić.

-Vi sad imate proslave tih događaja uz napadanje Srbije za nešto što su oni uradili prema našem narodu. Uostalom, kad podvučemo crtu poslije svih tih događaja Srba je bilo više od 15 odsto u Hrvatskoj, sada ih ima manje od pet odsto, rekao je Dačić.

On je kazao da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio poruke mira.

-Naše poruke i poruke predsjednika Srbije Aleksandra Vučića nisu bile poruke koje bi se svađale sa bilo kim. To su bile poruke mira, da svako odgovara za zločine koje je počinio, bez obzira ko su počinioci, i ko su žrtve i da učinimo na kraju krajeva koliko je moguće da se naš narod vrati na ta područja gdje je vjekovima živio. Ali dalek je put, rekao je on.

Dačić je kazao i da je "Oluja" bila najveće etničko čišćenje poslije Drugog svjetskog rata.

-Ako pogledate bombardovanje Јugoslavije...Agresija na Јugoslaviju je izvršena zbog takozvane navodne humanitarne katastrofe nad Albancima na Kosovu, a šta je ovdje bilo? Ovdje su neke zapadne zemlje uključujući i SAD podržavale ovakvu humanitarnu katastrofu, nasilje i teror nad Srbima pogrom i ne samo to, nego ovdje sad ispada da je to temelj Hrvatske države, rekao je Dačić.

On je kazao da je Srbija uvijek osuđivala sve ratne zločine.

-Ako misle da treba da se klanjamo samo jednim žrtavama, a da zaboravimo na naše mislim da smo na pogrešnom putu, rekao je Dačić.

Podsjetimo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, bivši ministar informiranja u vladi Slobodana Miloševića u Prijedoru je održao govor u kojem je kazao:

-28 godina razmišljam kako je moguće da greškom gađate djecu i starce, greške nije bilo, htjeli ste da ubijete i djecu i deke i bake”, rekao je bez da je trepnuo Aleksandar Vučić okupljenim u Prijedoru na obilježavanju Dana sjećanja na “Oluju“.

Baš u Prijedoru, baš u mjestu gdje je nacionalistička i neonacistička politika čije je bio zagovarač, ali i ideološko-politički sljedbenik ubila 3.176 Prijedorčana, među kojima i 102 djeteta koji ni danas nemaju spomenik zahvaljujući Vučićevim domaćinima u Prijedoru.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...