DRAMA U ČOVIĆEVIM REDOVIMA: Politička jesen neće izmijeniti Izborni zakon –„To bi bila politika Harisa Silajdžića….“

Dnevnopolitičke aktivnosti potisnule su pitanje Izbornog zakona iz fokusa javnosti, no, to je pitanje još uvijek na stolu.

  • Vijesti

  • 08. Avg. 2023  08. Avg. 2023

  • 5

Pitanje rješavanja Izbornog zakona je još uvijek na čekanju. Federalni partneri u vlasti, stranke Trojke i HDZ BiH preuzeli su obavezu rješavanja tog pitanja kroz koalicijski sporazum, a ovo pitanje je također uvršteno među 14 ključnih europskih prioriteta.

Dnevnopolitičke aktivnosti potisnule su pitanje Izbornog zakona iz fokusa javnosti, no, to je pitanje još uvijek na stolu.

Za Čovićev HDZ to je pitanje ključno jer još uvijek očekuju dogovor oko „legitimnog predstavljanja“ u Domovima naroda, a isto tako i u slučaju člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Nakon razočarenja u HDZ-u BiH i neslavnog završetka pregovora između SDA i HDZ-a BiH u prethodnom mandatu, Čovićev se HDZ nada dogovoru sa strankama Trojke.

No, prema novinarima Milanu Šutalu i Jurici Gudelju, medijskim perjanicama Čovićevog HDZ-a, ni stranke Trojke neće iskreno ići u rješavanje ovog pitanja.

Upravo oni predviđaju da bi se zbog težine pregovora moglo odgoditi ovo pitanje na iduću godinu, koja je izborna i u BiH, ali i u Europskoj uniji. "Poznato je kako se u izbornoj godini krupna pitanja ne otvaraju", poručuju iz Čovićevih redova, "zaboravljajući" da je visoki predstavnik Christan Schmidt u izbornoj noći nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH u korist HDZ-a BiH.

Pitanje Izbornog zakona, gotovo prijetećim tonom za stranačku RTV HB komentirao je Mladen Bošković, HDZ-ov predsjedavajući Komisije za izbor i imenovanje Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, dok s druge strane Jurica Gudelj spominje i politike Harisa Silajdžića.

Pogledajte kratki video.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...