JELENA TRIVIĆ DEMASKIRALA DODIKOVE JALOVE PROJEKTE: "Predstavništva RS u svijetu su poluprivatne ekspoziture pojedinaca" (VIDEO)

Milioni maraka se godinama troše za predstavništva RS u Rusiji, Austriji, Belgiji, Njemačkoj, Izraelu i Srbiji. Iako je premijer Srpske Radovan Višković ranije priznao da neka predstavništva nisu opravdala postojanje, predstavništvo u Rusiji traži još novca jer, kako kažu, sve je poskupjelo.

  • Politika

  • 14. Avg. 2023  

  • 1

Predstavništvo bh. entiteta RS u Rusiji zatražilo je dodatnih 80.000 maraka za rad u ovoj godini. Treba im to, kako tvrde, za pokriće troškova posjeta "visokih republičkih zvaničnika" i predstavnika medija toj zemlji.

Međutim, godinama već nema zvaničnih detalja o efektima rada predstavništava što je ranije priznao i premijer RS Radovan Višković rekavši da dio predstavništava radi dobro ali da se za pojedina može postaviti pitanje da li su potrebna, prenosi BN televizija.

Priznanje da ima propusta stiglo je i od resornog ministra.

"Ono što je bilo potrebno je da svoje redovne mjesečne izvještaje dostavljaju na vrijeme. Neki su kasnili. Evo reći ću najviše je bilo problema sa predstavništvom RS u Austriji. Nastojaćemo da to ispravimo“, kaže Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju.

Uprkos propustima, ni ove godine nije se štedjelo sa novcem za predstavništva, pa tako najviše novca ide Rusiji i to 960.000 KM.

Na drugom mjestu je Srbija koja će dobiti 930 000 KM. Nešto manji iznos novca, 780 hiljada, planiran je za Predstavništvo Srpske u Belgiji, dok će 30 hiljada maraka manje biti proslijeđeno u Austriju.

Predstavništvo u Americi dobiće 620 hiljada maraka, a u Njemačkoj 540 hiljada.

Najmanje novca u ovoj godini planirano je za lobiranje u Grčkoj i Izraelu i to 400 hiljada, odnosno 320 hiljada maraka. Ipak, javnost godinama postavlja pitanje koja je opravdanost postojanja predstavništava.

"Ta predstavništva u većini služe za ugošćavanje naših zvaničnika koji odlaze u te države a oni bi trebali da služe za to da dovode strane investitore ali toga nema i ono što je sporno je da je je teško doći do informacija na koji način se troše ta količina sredstava koje dobijaju a to nije malo godišnje to izađe preko 5 miliona KM“, smatra Damjan Ožegović, Transparency International BiH.

Iako zvaničnih rezultata rada predstavništava nema, osnivaju se nova. Vlada RS odlučila je da ovaj put Kina bude nova destinacija, a novac za rad bit će obezbijeđen iz budžeta.

"Predstavništva bi trebala da se bave i političkim i ekonomskim lobiranjem ali šta ta predstavništva zaista rade to znaju samo njihovi nalogodavci jer je rad obavijen netransparentnom atmosferom“, smatra Igor Davidović, predsjednik „Demokratskog centrar“ u Banjaluci.

„Sjećamo se i slučaja predstavništva u Izraelu za koje vlast tvrdi da postoji a svi znamo da ne postoji. To su poluprivatne ekspoziture pojedinaca koji tamo ne predstavljaju RS nego pojedince koji trenutno vode RS i rade u njihovom interesu“, kaže Jelena Trivić, predsjednica "Narodnog fronta".

Iz budžeta RS već je obezbijeđeno 5,3 miliona maraka za rad 8 predstavništava RS u svijetu. Iako je to novac građana RS, do sad nije objavljen nijedan izvještaj o njihovom radu niti efektima toga rada.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...