SARAJEVO FILM FESTIVAL OVO NIJE ZASLUŽIO: "Neće se spasiti opravdanjima, već ostavkama"

SFF je više od filma, to je priča o ljudima koji ovdje žive, njhovom duhu i otporu na kojem je festival i nastao u najtežim vremenima agresije.

  • Mini market

  • 16. Avg. 2023  

  • 1

Da su organizatori Sarajevo Film Festivala utrošili samo pola energije u selekciju ovogodišnjih programa, od one koju ulažu u opravdanje promocije filma koji slavi četnički pokret, danas o ovome ne bi ni pisali.

Da u startu budemo jasni, Sarajevo Film Festival bez sumnje je jedan od najboljih u Evropi. U regiji mogu samo da mu zavide, nema nikakvu konkurenciju. Od izuzetne je važnosti za Bosnu i Hercegovinu, za ekonomiju, imidž, tuzrizam... SFF je više od filma, to je priča o ljudima koji ovdje žive, njhovom duhu i otporu na kojem je festival i nastao u najtežim vremenima agresije.

Da bi to i ostao, na njegovo čelo moraju doći neki drugi ljudi. Aktuelni su se, ruku na srce, pokazali nedoraslim, ne za neku poziciju na SFF-u, ali definitivno nedorasli za pozicije koje trenutno obnašaju, pišu Vijesti.ba.

Direktor Jovan Marjanović, umjesto da se obrati javnosti, sakrio se iza kriznog PR-a koji je u najmanju ruku nevješt. Od poruke da su zatečeni, preko pokušaja da se SFF ogradi od programskog slota koji je dio SFF-a (dakle sam od sebe) i zvaničnog saopštenja da će se na “Dan žalosti baviti isključivo ključnim aktivnostima”, do potpunog otkazivanja svih aktivnosti na današnji dan.

Da o zatočenosti nema ni govora svjedoči informacija koju je dan ranije plasirao Telecom Srbija u kojoj se promovišu aktivnosti ove kompanije na SFF-u i najavljuje promocija filma. Da PR SFF-a djeluje po principu – “kako kome šta padne na pamet”, govori i današnja reakcija kako sporni film “nije prikazan na Sarajevo Film Festivalu”, iako to niko nije ni tvrdio.

Potom se pojašnjava kako su samo “date su osnovne informacije o projektu i prikazana tri inserta snimljenog materijala pred oko 70 prisutnih učesnika”.

- Do sada, sa svim smo partnerima komunicirali s odnosom poslovnog povjerenja materijala koji će prezentirati. Sadržaj ovog projekta nikada nije spomenut. Jasno je da je ovim podmenutim revizionističkim sadržajem poslovno povjerenje narušeno. Prihvatamo odgovornost zbog ovog neprimjerenog sadržaja i razumijemo negativne komentare javnosti. Odlučeno je da će već od sljedećeg Festivala sve, pa i one poslovne prezentacije na Sarajevo Film Festivalu, proći selekciju programera Festivala, što do sada nije bio slučaj jer su do sada slični poslovni subjekti iz ovog sektora bili slobodni da prezentiraju ono što rade. Također, unutar organizacije će se utvrditi kako da se slične situacije ne ponove. Sarajevo Film Festival neće dopustiti da se koristi za promociju istorijskog revizionizma bilo koje vrste, stoji u saopštenju SFF-a.

No, revizionizam je već promovisan, pravovremene selekcije su propuštene baš kao i otkazivanje vatrometa na dan tragedije. Ne očekuju valjda sa SFF-a aplauz za najavu da će uraditi ono što su već propustili. Poslovno povjerenje umjesto narušeno, trebalo je biti završeno. Partneri su ih prevarili, a direktorska odgovornost se ne preuzima saopštenjima i riječima, već djelom - ostavkom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...