MASOVNI UDARI UKRAJINACA: Napadnuta crnomorska flota, gori zgrada u centru Moskve...

Ukrajina obično ne komentira ko stoji iza napada na ruski teritorij, iako su dužnosnici javno izrazili zadovoljstvo zbog njih.

  • Evropa

  • 18. Avg. 2023  

  • 0

Nekoliko sati prije napada na Moskvu, Rusija je osujetila napad ukrajinskih dronova na svoje ratne brodove u Crnom moru, posljednji u nizu napada na njezinu flotu, javlja AFP.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da su dron kasno u četvrtak navečer uništili patrolni brodovi mornarice, 237 km jugozapadno od Sevastopolja - baze njegove Crnomorske flote na Krimskom poluotoku koji je anektirala Moskva.

Napadi s obje strane eskalirali su u Crnom moru otkako se Rusija povukla iz sporazuma koji je dopuštao siguran izvoz ukrajinskog žita kroz brodsko središte.

Ukrajinski dron udario je u petak u zgradu u centru Moskve nakon što ga je srušila ruska protuzračna odbrana, prekinuvši zračni promet u svim civilnim zračnim lukama glavnog grada Rusije, rekli su ruski dužnosnici.

Reutersov svjedok koji je bio na tom području opisao je kako je čuo "snažnu eksploziju". Fotografije prikazuju radnike i djelatnike hitne pomoći kako pregledavaju oštećeni krov zgrade u koju je udario dron.

Rusko ministarstvo odbrane i gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin rekli su da nije bilo žrtava nakon što je protuzračna odbrana uništila dron koji je zatim pao na zgradu kompleksa Expo Center u Moskvi u ranim jutarnjim satima u petak. Expo Center je grupa izložbenih paviljona i višenamjenskih dvorana udaljena manje od pet kilometara od Kremlja.

"Oko 4 sata ujutro po moskovskom vremenu kijevski režim izveo je još jedan teroristički napad korištenjem bespilotne letjelice na objekte koji se nalaze u Moskvi i moskovskoj regiji", saopćilo je rusko ministarstvo odbrane.

Kijev zasad nije komentirao eksploziju u Moskvi.

Zračni promet nakratko je obustavljen u četiri glavne zračne luke oko ruskog glavnog grada - Vnukovu, Domodedovu, Šeremetjevu i Žukovskom.

Ruska agencija za zračni promet rekla je da je sedam letova preusmjereno na alternativne zračne luke.

Zračni napadi bespilotnih letjelica duboko u Rusiji povećali su se otkad je bespilotna letjelica uništena iznad Kremlja početkom maja. Civilna područja glavnog grada pogođena su kasnije u maju, a moskovska poslovna četvrt dvaput je gađana u tri dana ranije ovog mjeseca.

I Ukrajina i Rusija poriču da gađaju civile i civilnu infrastrukturu u gotovo 18-mjesečnom ratu.

Ukrajina obično ne komentira ko stoji iza napada na ruski teritorij, iako su dužnosnici javno izrazili zadovoljstvo zbog njih.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...