NEČUVENO: Konzulica BiH Vera Sajić u kameru izgovorila gomilu gluposti, jedna od njih je posebno degutantna…

U odbrani lika i djela Milorada Dodika i bh. diplomate izabrane od strane vlasti u RS-u.

  • Vijesti

  • 19. Avg. 2023  19. Avg. 2023

  • 5

-Bosanskohercegovačke diplomate iz SNSD-a koji su podržali predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika zbog podizanja optužnice Tužilaštva BiH nisu uradili ništa van Ustava RS i njihova je obaveza da štite institucije RS-a koje su ih i izabrale da predstavljaju srpski narod, izjavila je generalni konzul BiH u Stuttgartu Vera Sajić, gostujući na RTRS-u.

- Normalno je da smo stali u odbranu Srpske i predsjednika. Ne vidim zašto bi pismo podrške predsjedniku Srpske od ambasadora i generalnih konzula nekome bilo trn u oku. Јasno smo rekli šta mislimo da su problemi i kako treba da se otklanjaju, rekla je Sajić.

- Potpuno jasno ko je generisao krizu u BiH. Očigledno je da nekome odgovara da se u BiH ništa ne kreće naprijed. Mi imamo znanje, kapacitet, pamet, dobre političare i mlade ljude. Nevjerovatno je šta nam čine, kazala je Sajić.

Da konzulica Sajić govori neistine svjedoči i Član 22. Zakona o vanjskim poslovima koji govori o poslovima diplomatskog predstavništva u kojem izričito stoji:

Ambasada obavlja poslove u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima iz 1961. godine, koji se odnose na:

a) predstavljanje Bosne i Hercegovine u državi prijema;
b) zaštitu prava i interesa Bosne i Hercegovine u državi prijema, njenih državljana i pravnih lica registrovanih u Bosni i Hercegovini;
c) razvoj prijateljskih odnosa i saradnje između Bosne i Hercegovine i države prijema u političko-diplomatskom, konzularnom, privrednom, kulturno-prosvjetnom, naučno-tehničkom i informativnom području;
d) obavještavanje Ministarstva o prilikama u državi prijema;
e) obavještavanje države prijema o prilikama u Bosni i Hercegovini;
f) saradnji sa predstavnicima Bosne i Hercegovine na pregovorima u državi prijema;
g) učestvovanje u pregovorima, pripremama za zaključivanje međunarodnih ugovora i u radu međunarodnih konferencija;
h) razvoj saradnje sa iseljenicima iz Bosne i Hercegovine i briga o očuvanju njihovog nacionalnog i kulturnog identiteta;
f) obavljanje i drugih poslova propisanih zakonom, drugim propisima i međunarodnim ugovorima, te smjernicama i uputstvima Predsjedništva i ministra.

Podsjetimo, predsjednik RS-a Milorad Dodik je optužen za počinjenje krivičnog djelo iz člana 203a Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine -  Neizvršavanje odluka visokog predstavnika.

Propisana kazna za ovo krivično djelo je od 6 mjeseci do 5 godina zatvora.

(SB)

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...