JOŠ JEDAN PUTINOV GENERAL PRONAĐEN MRTAV: Lopyrev se iznenada razbolio i preminuo u roku od 24 sata

Ruski general koji je nadzirao izgradnju navodne privatne rezidencije ruskog predsjednika Vladimira Putina iznenada je preminuo u zatvoru.

  • Svijet

  • 19. Avg. 2023  19. Avg. 2023

  • 0

General Gennady Lopyrev (69) razbolio se u ponedjeljak, a dok se borio za dah ljekari su mu saopćili da je posrijedi leukemija koja mu ranije nije dijagnosticirana. The Sun međutim navodi da postoje sumnje da je general otrovan baš kad je stekao pravo na uslovnu slobodu.

Lopyrev je 2017. godine osuđen na 10 godina zatvora pred vojnim sudom nakon što je optužen za primanje mita i nezakonito posjedovanje municije. Optužbe je do kraja negirao.

Služeći u Federalnoj službi zaštite (FSB) lično je nadgledao izgradnju rezidencije Gelendžik na vrhu litice koja je navodno izgrađena državnim novcem za privatne potrebe Putina. Također je bio odgovoran za zvaničnu rezidenciju ruskog lidera Bočarov ručej u Sočiju.

Lopyrev je bio jedan od najbližih Putinovih saradnika za bezbjednost i viđen je sa ruskim predsjednikom i tadašnjim britanskim premijerom Tonyjem Blairom u Moskvi 2002. godine.

Mnogi i dalje vjeruju da je optužnica zasnovana na izmišljenim dokazima kako bi ga Putin sklonio s puta.

Lopyrev je izgledao zdravo dok je u ponedjeljak razgovarao sa svojim sinom Aleksandrom, međutim, iznenada se požalio na poteškoće u govoru i disanju, javio je Telegram kanal VČK-OGPU.

Kanal je simptome uporedio sa simptomima Alekseja Navaljnog, glavnog kritičara Vladimira Putina, koji je bio otrovan nervnim agensom Novičok.

Lopyrev je u ponedjeljak odveden iz kaznene kolonije broj 3 u Rjazanjskoj oblasti u dvije bolnice. Ljekari u prvoj bolnici nisu ništa konstatovali, a ljekari u drugoj su otkrili da ima leukemiju.

"Razgovarao sam sa načelnikom njihove medicinske jedinice koji je rekao da mu je srčani pregled normalan i da su pluća čista. Teško je reći šta se tačno dogodilo. Spremali smo se da podnesemo zahtjev za njegovu uslovnu slobodu, jer je bilo vrijeme da se prijavimo. A sada stiže poziv da je umro. Sve je to veoma čudno i prebrzo", rekao je Aleksandar Lopyrev.

General je navodno bio u formi i pešačio je skoro 15 kilometara dnevno u svojoj kaznenoj koloniji, a bavio se i gimnastikom.

Navaljni je ranije identifikovao Lopyreva kao odgovornog za palatu Gelendžik vrijedne milijardu funti i naveo da general zna sve tajne finansiranja izgradnje.

Palata navodno ima budoar za nargile i za ples na šipki, kazino, vodeni disko...

Mediji su ranije pisali da ima podzemni kompleks od 16 spratova. Jedan rudarski inženjer koji je radio na izgradnji navodno je rekao da je "izgrađena za predsjednika" i da "postoji cio mravinjak u stijeni" uključujući i nuklearno sklonište. Podzemni lavirint uključuje lođu na litici sa pogledom na more i ogroman vinski podrum.

Kremlj je negirao da je Gelendžik izgrađen za Putina.

Lopyrev je osuđen za mito u vrijednosti od 50.000 funti, ali izvještaji kažu da je u njegovom posedu pronađeno više od osam miliona funti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...