RS I MAĐARSKA DOGOVORILI ZAJEDNIČKO VIJEĆE: Njime će rukovoditi Dodik i Orban (VIDEO)

Dodik je objasnio da će "Savjet biti obaviješten svaka tri mjeseca o razvoju ranijih dogovora".

  • Politika

  • 20. Avg. 2023  20. Avg. 2023

  • 9

RS želi da sarađuje sa Mađarskom, kao i Mađarska sa Srpskom, izjavio je predsjednik tog entiteta Milorad Dodik za RTRS nakon sastanka sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Budimpešti.

Dodik je poručio da se ta saradnja odvija na obostrano zadovoljstvo.

"Danas smo dogovorili da, kako bi svi dogovoreni projekti i saradnja imali veći obim i novi format, da se formira zajedničko Vijeće za praćenje tih politika kojim će rukovoditi on i Orban", rekao je Dodik nakon što se zajedno sa članicom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović sastao sa Orbanom.

Dodik je objasnio da će "Vijeće biti obaviješteno svaka tri mjeseca o razvoju ranijih dogovora".

"Obavezni će biti sastanci svakih šest mjeseci da bi se operativno vidjelo na koji način to sve ide", poručio je Dodik.

Dodik je istakao da je "sastanak sa Orbanom bio normiran 45 minuta, ali da su ostali sat i po u danu u kojem se ovdje slavi nacionalni praznik i gdje dolazi desetine važnih gostiju".

"Imponuje nam ta pažnja koja nam je ovdje poklonjena. Na dnevnom redu su bila i politička pitanja. Orban je nedavno bio u Sarajevu i poslao jasnu poruku da Mađarska želi da sarađuje sa svima koji žele. Nakon toga je bio u Banja Luci i samo smo potvrdili naše dogovore od ranije", naveo je Dodik.

Cvijanović je nakon sastanka rekla da Mađarska ima razumijevanje za sve što se dešava u Bosni i Hercegovini.

"Nama je jako važna Mađarska. Naravno da je uvijek dobro da imate jednog takvog sagovornika. Ono što me posebno raduje jeste to što su oni prepznali RS kao mjesto gdje može da se ulaže, mjesto gdje žele da jačaju svoje privredno prisustvo, ali i političku saradnju sa svima nama", navela je Cvijanović.

"U Mađarskoj postoji razumijevanje situacije u Bosni i Hercegovini"

Dodik je naglasio da su Orbana upoznali sa novom situacijom u Bosni i Hercegovini.

"Osnovna stvar sa kojom smo ga upoznali jeste kako tamo neizabrani stranac nameće zakone i brani svoj ego, sujetu i ličnost, a krši sve norme Ustava i Dejtonskog sporazuma. Christian Schmidt je neizabarni stranac koji se pokušava igrati igre moći u kojoj misli da oni koji stoje iza njega mogu da nametnu političku volju, da promijene zakone i zatvore svakog onoga ko ga ružno pogleda", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je napomenuo da u Mađarskoj postoji razumijevanje te situacije.

- Nama je važno da kod prijatelja imamo razumijevanje za to. Oni objektivno tu osim razumijevanja ne mogu mnogo šta da učine, ali to je stvar koja se nije njih ni pitala, niti oni mogu nešto da urade, ali je veoma važno da znaju o čemu se radi. Ovdje se radi o čovjeku koji je poslan iz Njemačke na kraju manadata Angele Merkel koja nije znala šta će s njim pa ga je poslala nama ovdje da bilduje mišiće i popravlja svoj izgubljeni ego. Došao je tu i sad mu se sviđa. Sviđa mu se da može da nametne zakon, da legitimno izabranom predsjendiku zaprijeti da ga može strpati u zatvor i tako dalje. Vidjećemo kako će sve to ići - poručio je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da nikada nije bio uvjereniji da je na pravom mjestu i da vodim pravu, ispravnu politiku.

- Naravno, to se ne sviđa opoziciji, ali to je njihov problem - ocijenio je Dodik.

On je upitao kako Evropa može da prihvati takvu situaciju?

- Kako Evropa može da kaže da na 200-300 kilometara od njih ima neki stranac koji ušeta u neku zemlju i kaže da on donosi zakone i ko ga ne bude volio, ići će u zatvor. Gdje to ima? To Evropa ne može da podrži. To je ozbiljno pitanje za samu Evropu i pitanje koje će joj se sve više postavljati kako ovaj proces bude trajao - rekao je Dodik.

"Na sastanku razgovarano i o podršci poljoprivrednicima u Srpskoj"

Govoreći o podršci Vlade Mađarske poljoprivrednicima u Srpskoj, Dodik je rekao da je na sastanku bilo riječi i o tome.

- Mi smo sada u paketu od 18 miliona evra za podršku poljoprivrednicima u pogledu mašina. Imamo nezapamćeno interesovanje ljudi. I to je dobro i mi to podržavamo. Rekli smo do 100 miliona za projekte. Ako kažemo da je angažovano 30 miliona za podršku poljoprivredi, onda 70 miliona možemo da usmjeravamo u različite projekte. Moguće je da ćemo jedan dio projekta vjetroelektrane Hrgud pokrivati iz ovih okvira - rekao je Dodik.

Dodik je poručio da su tu i drugi projekti, kao što je oblast drvne industrije za koju su veoma zainteresovani i zato rade radne grupe.

- To je nedavno dogovoreno u Banjaluci. Dogovoreno je nešto i oko energetike , izgradnje puteva, saradnje u pogledu namjenske industrije. Prave se operativni planovi i mi ćemo negdje kasnije ujesen ponovo sjesti da vidimo dokle je to sve stiglo. Mi smo se opredijelili da ovakvom prijatelju koji je za nas u rangu Srbije, Srbiji i Mađarskoj uvijek ponudimo sve projekte koje imamo na raspolaganje, ako je to dio njihovih interesa. Mi možemo dalje to da razvijamo. I ako nije, onda ćemo za te koji nisu tražiti neke druge partnere. To je ok i to je saradnja među prijateljima - poručio je Dodik.

"Veoma prijateljska atmosfera u Mađarskoj"

Dodik je naglasio da u Mađarskoj vlada veoma prijateljska atmosfera koja ga iznenađuje.

- Mađarska je nesumnjivo i u današnje vrijeme važna zemlja EU, a očigledno je i da je Orban važan lider same EU. Mađarska je zbog svoje politike vođenja suverenističke, odnosno odgovorne, državne, narodne politike bila na neki način kažnjavana od strane Brisela kroz obustavljnje sredstava. Preko sedam milijardi su im obustavili, ali Mađarska je rekla "ovo su naši stavovi, ne možemo da dijelimo sa vama stavove o tim populacijama". Јoš su oni članica EU - zaključio je Dodik.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...