NIKOLA POPLAŠEN, MILORAD PREPLAŠEN: Dodik "mobiliše narod" istom metodom i porukama kojim je to činio Nikola Poplašen nakon smjene 1999.godine 

Mobilizacija naroda o kojoj je govorio Dodik zaista se dešava posljednjih dana i to nerijetko na bizaran, pa i karikaturalan na način

  • Politika

  • 20. Avg. 2023  20. Avg. 2023

  • 30

Odmah nakon što je objavljeno da je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo optužnicu protiv Milorada Dodika (i Miloša Lukića) predsjednik Republike Srpske je ljutito najavio da će „mobilizirati narod u RS“. Dodao je da optužnica nije protiv njega, nego „protiv tog entiteta i srpskog naroda“.

Mobilizacija naroda o kojoj je govorio Dodik zaista se dešava posljednjih dana i to nerijetko na bizaran, pa i karikaturalan na način. Tako su prije nekoliko dana mladi članovi Dodikovog SNSD-a iz Doboja podržali svoga šefa svojevrsnim performansom- skokom u bazen „Džungla“.  Dodikovi „pioniri“, prema riječima člkana rukovodstva SNSD-a i poslanika u Naorodnoj Skupštini SNSD-a Danijela Ješića „pokazali da su spremni da idu i u vatru i i vodu za Dodika i štite insituciju predsjednika Republike Srpske“.

alt

Mogli smo vidjeti na bazenu u Doboju kako to izgleda kada njegove pristalice za Dodika "skaču u vodu", a kada planiraju skakati u vatru, još se ništa ne zna.

Kampanja "mobiliziranja naroda" zbog podizanja optužnice protiv predsjednika Republike Srpske nije nikakava novost za one koji prate prilike u ovom bosanskohercegovačkom entitetu. Sličnoj mobilaciji smo svjedočili prije više od 24 godine kada je tadašnji Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Carlos Westerdop smijenio legalno izabranog predsjednika RS Nikolu Poplašena. Predsjednik Radikalne stranke Poplašen je, formalno, smijenjen zbog "opstrukcije Daytonskog mirovnog sporazuma", a suštinski zato što nije pristao predložiti Milorada Dodika za predsjednika Vlade RS. Dodik je tada i rukama i nogama podržao Poplašenovu smjenu. „Nije Westendorp diskvalifikovao Poplašena, već se Poplašen samo diskvalifikovao“, kazao je tim povodom Dodik. Nije smjenom Westendorp ugrozio RS, nego je Poplašen „ugrožavao demokratski razvoj RS i u tom pogledu joj nanio mnogo štete“.

Kampanja podrške koju je tada "ogorčeni narod" davao Nikoli Poplašenu po mnogo čemu je uzor Dodikovoj  "mobilizaciji naroda" koju gledamo posljednjih nedjelja povodom podiozanja optužnice protiv njega. "Napad na predsjednika Republike Srpske je napad na svakog Srbina", poručivali su sa brojnih plakata "posijanih" širom RS Poplašenovi glasači. To isto poručuju pristalice Milorad Dodika "skačući u vodu i (potencijalno) vatru"...

( SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 30

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...