DODIK ZAKUKAO: "RS je u problemu. Tražim od Njemačke da raskine ugovore"

Dodik je najavio kako “o nekim projektima razgovara sa Kinom”, te da je dan ranije u Budimpešti dogovorio aranžman sa mađarskom vladom u vrijednosti od 118 miliona eura (236 miliona KM).

  • Politika

  • 21. Avg. 2023  

  • 7

Republika Srpska ima problema, potvrdio je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske (RS) odgovarajući na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE) na konferenciji za novinare u Banjaluci 21. augusta da li taj bh. entitet ima poteškoća zbog povlačenja investicija.

Istovremeno, Dodik je zatražio od Njemačke da “raskine ugovore” koje je imala sa RS.

Vlada Njemačke odlučila je obustaviti početkom augusta četiri infrastrukturna projekta u RS, zbog nastavka “secesionističke politike tog entiteta i njegovog predsjednika Milorada Dodika”. Vrijednost projekata je 105 miliona eura (210 miliona KM).

Narodna skupština RS-a je usvojila dva antidejtonska zakona o nepoštovanju odluka Ustavnog suda BiH i Visokog predstavnika.

Oba zakona suspendirao je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, ali vlasti u RS-u su nastavile s procedurama u vezi sa zakonima i ponovile da neće poštovati odluke Visokog predstavnika, što je produbilo institucionalnu krizu u BiH.

Dodik, koji je pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, potpisao je sporne zakone uprkos tome što ih je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, upotrijebivši Bonske ovlasti, poništio 1. jula.

Dodik je najavio kako “o nekim projektima razgovara sa Kinom”, te da je dan ranije u Budimpešti dogovorio aranžman sa mađarskom vladom u vrijednosti od 118 miliona eura (236 miliona KM).

Pomenuo je razgovor i sa predstavnicima vlasti u Azerbejdžanu, tokom boravka u Budimpešti, gdje su se Dodik i Željka Cvijanović, članica Predsjedništva BiH, sastali sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, koji je jedan od ključnih europskih saveznika Dodika, proruski orijentisanog lidera RS.

“Azerbejdžan sada iskazuje interes za gasovod kroz RS. Pored toga razgovarali smo o dodatnim poslovima oko nafte i naftne industrije”, kazao je Dodik.

Inače, Dodik se sa mađarskim premijerom susreo ove godine u junu u Banjoj Luci, a prije toga u oktobru prošle godine u glavnom gradu Mađarske.

Orban je ranije blokirao pokušaje Europske unije da sankcioniše Dodika, koji je od ranije pod sankcijama Sjedinjenih Država i Velike Britanije.

Osim toga, Mađarska je pomogla RS sa 100 miliona eura (200 miliona KM) kredita, od čega je do sada dio potrošen za nabavku poljoprivrednih mašina i alata za zemljoradnike u ovom bh. entitetu.

Da bi dobili pomoć, poljoprivrednici su morali da uplate 30 posto novca i puni iznos PDV-a, da bi dobili mašine proizvedene u Mađarskoj.

Ova pomoć je dogovorena u decembru 2021, prilikom Orbanove privatne posjete Dodiku, u Laktašima kod Banja Luke, piše Radio Slobodna Europa.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...