KRIŠTO SE U ATINI SASTALA S PLENKOVIĆEM: Izborna reforma najvažnija za daljnju demokratizacije BiH

Premijer Plenković je kazao da će Hrvatska nastaviti s nesebičnom kontinuiranom potporom BiH, na njezinom evropskom putu.

  • Vijesti

  • 21. Avg. 2023  

  • 2

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković razgovarali su, danas u Atini, o bilateralnoj suradnji, prvenstveno u kontekstu procesa evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

Predsjedateljica Krišto je zahvalila premijeru Plenkoviću za potporu koju prijateljska Hrvatska pruža Bosni i Hercegovini u procesu evropskih integracija i izgradnji društva u cjelini. Premijer Plenković je kazao da će Hrvatska nastaviti s nesebičnom kontinuiranom potporom BiH, na njezinom evropskom putu.

Predsjedateljica Krišto je istaknula da su prioriteti i fokus rada Vijeća ministara BiH i svih institucija BiH usmjereni na ispunjenje 8+1 uvjeta odnosno 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Dodala je da su rad i napori, koje ovaj saziv Vijeća ministara BiH ulaže s ciljem ubrzanja evropskih reformi, prepoznati i na sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i EU, održanom 19. jula u Bruxellesu.

“Vijeće ministara BiH radi na usvajanju reformskih zakona, kazala je predsjedateljica Krišto te istaknula da je izborna reforma najvažnija pretpostavka daljnje demokratizacije i napretka Bosne i Hercegovine. Izrazila je uvjerenje da će se do kraja godine napraviti ograničena promjena Ustava BiH i cjelokupna izmjena izbornog zakonodavstva na način da se osigura stvarna ustavna jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda kao i otkloniti postojeća diskriminacija. Radi toga je nužno izvršiti implementaciju Odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju na svim administrativno-političkim razinama, kao i implementaciju svih presuda Evropskog suda za ljudska prava”, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Sastanak Krišto i Plenkovića održan je uoči neformalnog sastanka lidera regije i zemalja EU-a u Aini, na kojem će večeras sudjelovati predsjedateljica Vijeća ministara BiH na poziv predsjednika Vlade Grčke Kyriakosa Mitsotakisa.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...