BURNO U SARAJEVU: Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, upitno imenovanje Amidžića...

-Nažalost, sjednica Vijeća ministara umjesto prije sjednice Parlamenta je zakazana za dan poslije. Jedino što smo dobili kao dodatni materijal je prijedlog imenovanja novog ministra, kazao je Magazinović.

  • Politika

  • 22. Avg. 2023  

  • 0

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto (HDZ) uputila je Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine prijedlog za imenovanje novog ministra finansija i trezora BiH Srđana Amidžića iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), o čemu će se poslanici izjašnjavati na današnjoj sjednici.

Imenovanje Amidžića za ministra predviđeno je povodom zamjene na toj poziciji Zorana Tegeltije (SNSD), koji je preuzeo dužnost direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO).

Tako će prije sjednice zasijedati Komisija za imenovanje Vijeća ministara BiH gdje je predložena tačka dnevnog reda imenovanje Amidžića.

alt

Prema zakonskim odredbama, potrebno je da Predstavnički dom potvrdi imenovanje ministra kojeg predlaže predsjedavajuća Vijeća ministara, a ukoliko njegovo imenovanje ne bude potvrđeno, predsjedavajuća je dužna da u roku od osam dana predloži drugog kandidata.

Amidžić je ranije prošao sve provjere nadležnih institucija kojima je utvrđeno da ispunjava uvjete da bude kandidiran za ministra finansija i trezora BiH.

Saša Magazinović, zastupnik SDP-a reagira je još jučer na ove planove, te kazao da se nisu stekli uvjeti za imenovanje Amidžića.

"Informisan sam da je za sutra u 11h, prije početka sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH, zakazana sjednica Komisije za izbor Vijeća ministara na kojoj treba biti učinjen prvi korak u imenovanju novog ministra finansija. U tome ne bi bilo ništa sporno da dogovor nije bio da na istoj sjednici Parlamenta budu razmatrani i dodatni evropski zakoni osim onih koji su već u proceduri.

Nažalost, sjednica Vijeća ministara umjesto prije sjednice Parlamenta je zakazana za dan poslije. Jedino što smo dobili kao dodatni materijal je prijedlog imenovanja novog ministra.

To znači da dogovor nije ispoštovan i da ne postoje uslovi da novi ministar sutra bude potvrđen u Parlamentu. Ukoliko Vijeće ministara u narednim danima usvoji zakone na način kako to od nas traži EU, spremni smo odmah zakazati novu sjednicu Predstavničkog doma na kojoj se osim pomenutih zakona mogu naći i drugi materijali", kazao je Magazinović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...