SRBINU I HRVATU UHAPŠENIM ZBOG 700 KG KOKAINA "GLAVE" DOŠLI TELEFONI: Policija ih presrela u Španiji, pa primijetila detalj zbog kojeg su završili iza rešetaka

Srbin i Hrvat, čiji identiteti nisu zvanično saopšteni, uhapšeni su juče nakon što je u velikoj akciji Europola kod Kanarskih ostrva zaplijenjeno 700 kilograma kokaina.

  • Hronika

  • 22. Avg. 2023  22. Avg. 2023

  • 0

Španska policija je više od godinu pratila kretanje jedrilice pod poljskom zastavom, a u akciji presretanja i hapšenja učestvovali su osim brodova i helikopteri.

Srbin i Hrvat, čiji identiteti nisu zvanično saopšteni, uhapšeni su juče nakon što je u velikoj akciji Europola kod Kanarskih ostrva zaplijenjeno 700 kilograma kokaina. Tovar je pronađen na jednom brodu koji je policija mjesecima osmatrala, a prilikom privođenja, kod osumnjičenih su nađeni telefoni putem kojih su upravljali pošiljkom.

Plovili pod poljskom zastavom

Istraga broda koji je plovio pod poljskom zastavom započela je još marta 2022. godine, kada je policija došla do informacija da se plovilo, sa privremenom bazom na Kanarskim Ostrvima, duže vrijeme koristi za transport kokaina. Od tada su službenici neprestano motrili na svaki njegov pokret i primijetili dvije osobe.

„Agenti su došli do informacija da je jedna osoba, inače italijanski državljanin, povezana sa poznatom italijanskom kriminalnom organizacijom ’Ndrangeta’, a da je druga, inače hrvatski državljanin, povezana sa balkanskim kartelom“, saopštio je Europol.
Iako nisu obavljali nikakve profesionalne aktivnosti, oboje su uživali visok životni standard i održavali su plovilo u odličnom stanju.

Takva je situacija bila sve dok 27. jula 2023. godine nije primjećeno da se plovilo kreće. Agentima je interesantno bilo to što plovi neuobičajenom putanjom, te da se plovilo kreće ka izolovanim ostrvima duboko u Atlantskom okeanu.
Brod je napustio tu udaljenu lokaciju 2. avgusta, a tri dana kasnije španske vlasti su presrele ovaj brod. Bila je to akcija koja je izvedena tokom noći, na otvorenom moru, a španska policija je zabeležila upad.
Agenti koji su ušli na brod pronašli su čak 700 kilograma kokaina spakovanog u bijele džakove, koji je, po svemu sudeći, putovao iz Južne Amerike ka Evropi.

Paralelno sa akcijom na otvorenom okeanu, policija je u Španji privela dvije osobe – državljanina Srbije i Hrvatske, koji se sumnjiče da su upravljali akcijom transporta.
„Prilikom hapšenja, kod osumnjičenih su pronađeni telefoni sa kojih su koordinirali kriminalnim aktivnostima, a koje je policija takođe zaplijenila“, naveli su iz evropske policije.

Kako su naveli u saopštenju, u ovoj međunarodnoj operaciji su učestvovale službe za provođenje zakona iz Hrvatske, Italije i Srbije, što je bilo ključno za praćenje osumnjičenih i zaustavljanje njihovih kriminalnih aktivnosti.

Veze sa „Ndrangetom“ i „balkanskim kartelom“

Saradnja balkanskih kriminalaca sa „Ndrangetom“ ne traje odskora. Čak je i kriminalac iz Crne Gore bio oženjen ćerkom jednog od šefova „Ndrangete“, a šverc cigareta, droge i drugi kriminalni poslovi zbližili su ih još više. Navodno je još organizacija Darka Šarića imala „blagoslov“ „Ndrangete“ da prodaje kokain u Italiji, naravno uz plaćenu „zaštitu“. Nema sumnje da balkanski, prije svega srpsko-crnogorski kriminalci od svih mafijaških organizacija u Italiji najviše sarađuju upravo sa „Ndrangetom“.


Inače, „Ndrangeta“, koja potiče iz Kalabrije, nastala je još krajem 18. vijeka, a u početku je bila potpuno zatvorena organizaciji, čiji su članovi bili isključivo članovi porodice, jer su smatrali da je krvno srodstvo garantovalo lojalnost i sprečavalo pojavu doušnika. Po nepisanom pravilu „Ndrangete“, članove ove kriminalne organizacije koji su nešto zgriješili ubijali bi najbliži srodnici, a jedna su od prvih kriminalnih grupacija sa teritorije Italije, koja je počela da radi „drogu na veliko“.

Sa druge strane, „balkanski kartel“, iako za razliku od „Ndrangete“ nije organizovana kriminalna grupa, već skupina kojoj pripadaju različite mafijaške grupe sa Balkana, značajno je ojačala od početka devedesetih godina u Južnoj Americi, kada su masovno počinjali da se bave organizacijom transporta skupocjenog bijelog praha do najstarijeg kontinenta. Najprije su im bili dodjeljivani sitni zadaci kurira i obezbjeđenja, a danas slove za jednu od najjačih grupa koja u većoj mjeri snabdijeva evropsko tržište kokaina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...